Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osobní vozidlo skončilo pod převráceným kamionem, z jeho útrob hasiči vyprostili tři osoby

Dne 23. července krátce před půl čtvrtou byla na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášena dopravní nehoda osobního automobilu s nákladním. Dle prvotního hlášení se mělo osobní auto nacházet pod návěsem. Na místo byly vyslány dvě profesionální jednotky ze stanic Mladá Boleslav a Benátky nad Jizerou. Jednotky na místo vyrazily se dvěma CAS, technickým automobilem a vyprošťovacím automobilem. Dále na místo vyjel řídící důstojník, ředitel územního odboru a vyšetřovatel.

Průzkumem na místě bylo zjištěno, že osobní automobil je skutečně pod návěsem převráceným na bok. Z vozidla byla vidět jen zadní část. Dále bylo zjištěno, že ve voze se stále nacházejí živé osoby. Jednotky ihned zahájily vyskladňování materiálu (dřevěné palety) aby se dostaly k vozidlu. Po evakuaci potřebného množství věcí byly z vozu pomocí hydraulického nářadí vyproštěny tři osoby včetně asi čtyřletého chlapce. Dvě dospělé osoby utrpěly zranění, dítě nebylo zraněné. Na místo se dostavily sanitní vozy ZZS a dvě posádky LZS. Po vyproštění osob byly tyto předány lékařům a dítěti byla předána plyšová hračka. Vyproštění poslední osoby bylo provedeno cca hodinu po příjezdu jednotek, tak bylo vyprošťování náročné nejen časově ale především fyzicky.

Když byly osoby odvezeny do nemocnic, bylo zahájeno vyskladňování celého nákladu aby se mohl návěs s tahačem postavit na kola. Na to byla přivolána specializovaná firma. Po celou dobu zásahu byla komunikace neprůjezdná a dopravu odkláněla Policie ČR po objízdných trasách. Zasahujícím hasičům byly zcela dobrovolně poskytnuty ochranné nápoje od starostky obce Němčice, která se na místo náhodně dostavila, tímto ji patří dík. Příčina nehody je v šetření dopravní policie.

por. Ing. Michal Macoun
HZS Středočeského kraje
Sdílet