Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kurzy NOV jsou každým rokem náročnější: zastoupena je hlavně praxe, teorie ale také nechybí

Na konci měsíce června roku 2015 skončil 15týdenní kurz Nástupního odborného výcviku (NOV) ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR – Středisko Frýdek Místek. Kurz zdárně ukončilo 25 příslušníků HZS ČR, kteří se odebrali s nabytými zkušenostmi zpět do výkonu ke svým jednotkám.

Kurz je každým rokem náročnější pro účastníky kurzu, tak i pro lektory. Důvodem je přibližování průběhu kurzu k výkonu hasiče ve výjezdu. Kurz je postaven hlavně na praxi, ale nedílnou součástí je i teorie. Každým týdnem je výcvik náročnější s přibývajícími požadavky lektorů na účastníky kurzu.

Tato náročnost je postavena na průběžném spojování již nabytých zkušeností, informací a nadrilovaných činností. Neboli při výcviku se musejí chovat, přemýšlet jako u zásahu dle platných regulí, aby byli schopni provádět relativně bezpečně zásahovou činnost a to v oblastech:

  1. Hašení požáru
  2. Zásahy ve výšce a volnou hloubkou
  3. Zásahy na vodě
  4. Práce s dýchací technikou
  5. Spolupráce ve skupině a v družstvu, četě
  6. Zásah na nebezpečné látky
  7. Zásahy při dopravních nehodách
  8. Používání moderních komunikačních prostředků
  9. Používání věcných prostředků PO
  10. Záchraně osob, zvířat, majetku apod.

Dnešní požadavky na dnešního hasiče jsou čím dál vyšší ve srovnání s minulostí. Na toto reaguje i ŠVZ HZS ČR svým přístupem při výcviku nových hasičů. Dnes se hasiče snažíme připravit na výkon služby co nejlépe a je to dáno i tím, že lektorský sbor ŠVZ HZS ČR tvoří hasiči přicházející z výkonu, takže mají ponětí, co se u zásahu děje.

Na základě vlastních, ale i převzatých zkušeností u zásahu pak připravují modelové situace pro nováčky, takže oni řeší situace, které se již v minulosti staly (příkladem jsou povinná noční cvičení v kurzu NOV). Můžeme říci, že takový to přístup kvitují i sami nováčci, protože je přibližuje k praxi. Kurz dnes není o: “Rozviň a sviň hadici!“.

Nebo máte jiný názor Vážení čtenáři, hasiči? Prosím vyjádřete se na požárové diskuzi, nebo na našem facebooku.

Budeme rádi za každou retrospektivu, která nám řekne, zda směr je správný.

Za kolektiv ŠVZ HZS ČR
Jiří Rogowski
jiri.rogowski@svzfm.izscr.cz
Sdílet