Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana muže ze studny

V úterý

27. května 2008 byl ve 20.15 hodin ohlášen na Krajské operační a informační středisko v Plzni pád muže do studny. Studna se nacházela na dvoře domku v Plzeňské ulici v Chotěšově, byla asi 8 metrů hluboká, bez vody. Muže se podařilo vyprostit a podle prvních příznaků se událost obešla bez vážných zranění.

V úterý 27. května 2008 byl ve 20.15 hodin ohlášen na Krajské operační a informační středisko v Plzni pád muže do studny. Studna se nacházela na dvoře domku v Plzeňské ulici v Chotěšově, byla asi 8 metrů hluboká, bez vody. Muže se podařilo vyprostit a podle prvních příznaků se událost obešla bez vážných zranění.


Po příjezdu na místo jednotka zjistila, že pod mladým mužem se prolomila betonová deska bez vyztužení, která zakrývala studnu. Jako provizorium použili obyvatelé domu k záchraně muže dva svázané žebříky opřené o traverzy uvnitř studny. Pod žebříky byly ještě více než dva metry ke dnu studny, které mělo měkký blátivý povrch. Po takto vystavěných žebřících vlez do studny za mužem jeho otec.


Hasiči vystavěli nad studnou lešení, které bylo použito jako nosný prvek pro vytvoření kotevního bodu. Poté jeden z hasičů, oblečený do záchranného postroje a jištěný lanem slezl po žebřících do studny a uvízlému muži nasadil evakuační postroj. Mezitím se na místo dostavila jednotka HZS PS Přeštice s lezeckou skupinou. Záchranné lano bylo vedeno přes kladku s brzdou. Na druhý kotevní bod bylo zavěšeno jistící lano, které obsluhovala přeštická jednotka. Po kontrole všech jistících prvků hasiči vytáhli zachráněného spolu s jeho otcem.


Po vytažení ze studny byl muž uložen do vakuové matrace a předán ZZS. Poté byl zraněný zafixován do vakuové matraci, uložen na nosítka. Hasiči pomohli lékařům s přemístěním do sanitního vozu, poté byl muž odvezen do FN Lochotín.


Info a foto: HZS Plzeňského kraje



 -wap-

Sdílet