Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sutinové atesty Třešť 2008

Ve dnech 23. –

24. 5. 2008 se konaly atestační zkoušky Ministerstva vnitra ve specializaci „S-Sutinové vyhledávání“. Tato specializace slouží jako akreditace psovoda se psem pro nasazení v rámci integrovaného záchranného systému při vyhledávání a záchraně osob ze zřícených budov. Akce probíhala od pátečního rána do brzkých ranních hodin soboty 24. května 2008.

Ve dnech 23. – 24. 5. 2008 se konaly atestační zkoušky Ministerstva vnitra ve specializaci „S-Sutinové vyhledávání“. Tato specializace slouží jako akreditace psovoda se psem pro nasazení v rámci integrovaného záchranného systému při vyhledávání a záchraně osob ze zřícených budov. Akce probíhala od pátečního rána do brzkých ranních hodin soboty 24. května 2008.

Místem konáni bylo město v srdci Českomoravské vrchoviny – Třešť. Zde byly využity prostory bývalých továren, kde probíhají demoliční práce. Za umožnění vstupu na tyto pozemky bychom rádi poděkovali firmám AGILE spol. s.r.o. a HESTIE spol. s.r.o.

Jako zázemí pro atestované kynology sloužila stanice HZS kraje Vysočina v Třešti a kontejner nouzového přežití HZS kraje Vysočina. Kynologické týmy byly prověřovány v podmínkách blížících se reálnému zásahu, jejich úkolem bylo nahlásit veliteli zásahu místa, kde se vyskytují živé osoby. Průběh kynologických atestačních zkoušek v Třešti se skládal z I. kola denního vyhledávání ve dvou úsecích (1 ukrytá osoba a 3 ukryté osoby) a z II. kola nočního vyhledávání v jednom úseku (3 ukryté osoby).

Akce se účastnilo celkem 12 kynologických týmů (pes/psovod) z celé ČR, z nichž prvním kolem úspěšně prošlo 7. Všech těchto 7 týmů po několikahodinové přestávce následně úspěšně absolvovalo i noční práci.

V současnosti je v celé ČR 19 kynologů atestovaných pro nasazení v rámci IZS na práce v sutinách.

Takto atestovaní kynologové mohou také požádat o zařazení do týmu pro mezinárodní záchranné operace. Pro členství v něm však musí splňovat další podmínky a kvalifikace.

Tým pro mezinárodní operace byl naposledy aktivován dne 12. 5. 2008 kde bylo jeho nasazení nabídnuto cestou Ministerstva zahraničních věcí ČR Čínské lidové republice (ČLR) pro hledání osob po nedávných zemětřeseních. Státní orgány ČLR tuto nabídku pomoci z České republiky nepřijaly.



Text a foto: kpt. Ing. Jiří Šlechta, Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR


 -wap-

Sdílet