Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Více než stovka hasičů trénovala v průběhu uplynulých dní záchranu tonoucího na Brněnské přehradě

Práce hasičů je všestranná a patří k ní i záchrana osob z vodní hladiny. V uplynulých dnech byl proveden součinnostní výcvik všech profesionálních stanic ve městě Brně zaměřený na záchranu osob z vodní hladiny.

Výcviku se zúčastnila i jednotka HZS SŽDC (Hasičská záchranná služba – Správa železniční dopravní cesty) a také lektoři ze Školícího a výcvikového zařízení Brno. Výcviky byly prováděny na Brněnské přehradě u požární stanice Brno-Přehrada pod vedením instruktorů pro práci na vodní hladině. Osnova výcviku odpovídala Konspektům pro práci na vodě a celkem se ho zúčastnilo 112 hasičů

Základem odborné přípravy byl nácvik správného použití věcných prostředků pro práci na vodní hladině, především házecích pomůcek a seznámení se základními technikami záchrany z vody. Hasiči si dále vyzkoušeli bezpečný vstup do neznámé vody, sebezáchranu, plavání v ochranných oblecích, záchranu osob uvíznutých pod raftem a jeho následné otočení.

Na závěr výcviku si všichni příslušníci vyzkoušeli různé způsoby vytažení osob do nafukovacích člunů Rapid a Dinghy a do pevného hliníkového člunu Hudson.

Výcviky jsou konány každoročně a jsou rozděleny na několik částí. Další součinnostní výcviky budou zaměřeny na bezpečné ovládání plavidel, motorových i bezmotorových. Samozřejmostí jsou i zimní výcviky zaměřené na pohyb příslušníků po ledu a záchranu tonoucích z probořeného ledu.

Ing. Alexandr Ficek, velitel požární stanice Brno-Přehrada,
ÚO Brno-město, instruktor pro práci na vodě
Sdílet