Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osob z první a zatím jediné sedačkové lanovky v kraji

Dne 28. 5. 2008 v 10:00 hod. bylo zahájeno společné dvoudenní cvičení hasičů a vojáků u obce Horní Bečva na Vsetínsku.Cílem cvičení bylo vůbec poprvé ve Zlínském kraji prověřit schopnosti záchranářů a možnosti záchrany osob ze sedačkové lanovky. Jediná sedačková lanovka byla zprovozněna letos na konci ledna na svahu Rališka nedaleko přehrady u Horní Bečvy.

Hasiči a vojáci využili ochoty provozovatele lanovky a ještě před zahájením zimní sezony začali zkoušet záchranu osob ze sedaček. Na 520 metrů dlouhé lanovce je totiž hned několik kritických míst, která jsou pro případnou záchrannou akci hůře přístupná a svým způsobem i nebezpečná. Jde především o místa v těsné blízkosti vysokých stromů lesa.

Cvičení se dnes účastnilo dvanáct hasičů lezců záchranářů HZS Zlínského kraje a šest vojáků pilotů a specialistů záchranářů SAR teamu Armády ČR ze základny Bochoř u Přerova, kteří přiletěli na stroji Sokol W-3A.

Po nezbytné instruktáži a bezpečnostních pravidlech byl zahájen také praktický výcvik. Hasiči se rozdělili do několika skupin a jednotlivé záchrany ze sedaček byly organizovány ve skupinách po čtyřech dvojicích. Mezi zachraňované se tentokrát nedostali jen sami hasiči a vojáci, ale také přítomní novináři, kteří si na vlastní kůži vyzkoušeli péči profesionálů.

Čtyřhodinové cvičení bylo velmi přínosné pro všechny zúčastněné. Záchranáři HZS Zlínského kraje nacvičili dosud nezkoušené postupy vyzvednutí lyžařů ze sedačky, a to jak v plném vědomí, tak i za situace simulovaného zranění.

V nelehkých podmínkách stísněného prostoru mezi stromy, lany a sedačkami znovu armádní piloti prokázali úžasné schopnosti nejen v pilotáži, ale také v navigaci a v práci s palubním jeřábem. Precizní práce je základem rychlé a úspěšné akce, na jejímž konci je záchrana člověka.

Toto cvičení znovu prokázalo nenahraditelné schopnosti vrtulníku Sokol, který je pro podobné záchranné operace naprosto nejvhodnější. Jeho relativně malé rozměry a pohyblivost jsou opěrnými prvky při společných akcích. Ve Zlínském kraji to bylo ostatně prokázáno nejen při pravidelných cvičeních, ale také u řady úspěšných záchran lidských životů ve ztížených podmínkách.

Záchranáři si váží vzájemné spolupráce s armádou a chtějí v ní pokračovat i nadále. Toto cvičení má připravit specialisty na daleko náročnější akce, které mohou v praxi nastat např. v zimě, při sněžení, v mlze, mrazu nebo v noci, protože na svahu je i noční lyžování.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-swo-

Sdílet