Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na heliportu michiganské nemocnice havaroval záchranářský vrtulník

Dnes, 29.5. 2008 kolem jedenácté hodiny tamního času

havaroval zatím z neznámých důvodů záchranářský vrtulník na střeše michiganské Butterworth Hospital ve městě Grand Rapids. Nehoda si vyžádala dvě zranění.

Havárie vrtulníku typu Sikorsky S-76C záchranné služby Aero Med, jenž provozuje firma Spektrum Health (provozuje i nemocnici Butterworth), se odehrála v rámci cvičného letu, kdy na palubě helikoptéry byl pouze pilot a pracovník federálního leteckého úřadu. Dle sdělení vedení provozovatele leteckých záchranářů se jednalo o jejich nejzkušenějšího pilota, veterána z vietnamské války.

Vrtulník krátce před nehodou přistál na heliportu nemocnice, poté opět vzlétl, ale krátce nato dopadl zpět na přistávací plochu, kde po dopadu začal hořet. Osádka stačila z havarovaného stroje utéct do bezpečí ještě před explozí, pilot utrpěl podle vedení nemocnice Butterworth naštěstí pouze lehká zranění, stejně tak i druhý člen posádky, tedy pracovník FAA. Jejich stav je nyní označen jako stabilizovaný.

Po dopadu helikoptéry došlo k explozi paliva a následnému požáru vraku stroje, který zlikvidovaly místní hasičské jednotky. Protože nebylo vyloučeno, že se palivo dostalo do nižších pater nemocnice, přistoupilo její vedení k částečné evakuaci personálu a pacientů. Toto však bylo pouze dočasné řešení, podezření se nepotvrdilo a když byl požár na heliportu uhašen, vrátila se většina z evakuovaných zpět. Při nehodě byl přerušen provoz celé nemocnice včetně plánovaných operací. Hrůzostrašně vypadající havárie vrtulníku, jehož trosky dopadly i před budovu, kde naštěstí nikoho nezranily, se obešla bez větších problémů.

Nehoda se stala z dosud neznámých příčin, které v současné době vyšetřuje federální úřad letectví a národní úřad pro bezpečnost letecké dopravy.

Nepodařilo se zjistit, zda je havarovaný vrtulník Sikorsky S-76C, vlastnící společností Aero Med nový, tedy z letošní dodávky, či se jedná o pouhé dva roky starou helikoptéru, pořízenou v dodávce v roce 2006. Provoz letecké záchranné služby však i přes nehodu a ztrátu jednoho stroje ohrožen není, Aero Med má další S-76. Jedná se o typ stroje, který je pro záchranářské účely používá v USA mnoho subjektů, jsou však rozšířeny i v dalších zemích světa. Mimo jiné, vrtulníky Sikorsky S-76 se vyrábějí (vyjma dynamických částí) v naší továrně Aero Vodochody.


V USA se mezi lety 1998 až 2005 stalo celkem 89 nehod vrtulníků leteckých záchranných služeb, zahynulo při nich 75 lidí. Zhruba polovina těchto havárií se stala v nočních hodinách.


Foto a info: Aero Med, SBTV, Michigan News

 -wap-

Sdílet