Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rallye Hamry 2008

Víkend 24. – 25. května byl v okolí Města Plumlova ve znamení dobrovolných hasičů. Probíhal zde V. ročník soutěže jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Rallye Hamry 2008. Tato soutěž není tradičním požárním sportem.

Cílem pořadatelů bylo vystavit soutěžní družstva situacím, které se maximálně přiblíží skutečným zásahům. Hasiči po příjezdu na místo zásahu dostali papír s textem sms zprávy, která by jim ve skutečnosti přišla z OPIS. Rozhodčí po předání tohoto papíru nechal soutěžící samostatně pracovat. Bylo pouze na soutěžících, jak se zachovají, neexistoval žádný předem daný scénář. Rozhodčí ohodnotili družstvo ve čtyřech kategoriích: taktika, technické provedení, BOZP a činnost velitele.

Soutěž byla rozdělena do tří etap. První etapa začínala v sobotu po poledni a hasiči řešili případy pořezaného ve stolářské dílně, zavaleného při manipulaci s přívěsem a otravy oxidem uhelnatým v garáži. Druhá etapa zavedla soutěžící do Vojenského výcvikového prostoru Dědice. Etapa začínala v podvečer a jednotky si užili 100% tmu, kterou dnes jen tak nenajdete. Vojenský výcvikový prostor prověřil schopnost jednotek orientovat se v mapě, vyprošťovat osoby z havarovaného vozidla, zachraňovat osoby z podzemí, provádět hašení lesních požárů a vyjednávat s osobou vyhrožující sebevraždou. Tato etapa byla velice náročná, trvala od setmění do svítání. Na třetí etapě bylo připraveno zastavení ropné skvrny na vodním toku pomocí norných stěn a nouzové nasvícení skladu humanitární pomoci pro výdej materiálu.

Po skončení soutěže byla na soutěžících i pořadatelích jasně patrná únava. Každý úkol soutěže by vydal na jedno prověřovací cvičení. A posuďte sami 10 cvičení za 24 hodin pro každou z 16 jednotek. Podtrženo, sečteno 160 prověřovacích cvičení dobrovolných hasičů.

Myšlenka uspořádání této soutěže vyplynula ze zkušeností HZS Olomouckého kraje, ÚO Prostějov získaných při cyklické odborné přípravě jednotek SDH. Cílem bylo udělat praktický výcvik natolik atraktivní, aby podnítil dobrovolné jednotky k další práci na zvyšování své úrovně. Doufám, že náš cíl se podařilo splnit. Rozhodčí jednotlivých disciplín byly téměř zaskočeni dokonalou profesionalitou některých družstev. Obecně pak lze říci, že se všechna družstva od minulého ročníku zlepšila.

Putovní pohár si odvezlo družstvo Ostrava – Radvanice, druhé byly Radslavice a třetí Kostelec na Hané.

Na závěr nezbývá než poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě soutěže. Rozhodčí a technické zabezpečení zajišťovalo 25 příslušníků a zaměstnanců HZS Olomouckého kraje. Naprosto věrohodnými figuranty byli příslušníci HZS Olomouckého kraje a SDH Mostkovice. Soutěž se odehrávala v prostorách Armády České republiky (VVP Dědice), HZS Olomouckého kraje, ZD Vícov a Truhlářství Jančík – Stražický Mostkovice. Na finančním zajištění soutěže se podílela Česká asociace hasičských důstojníků a Město Prostějov.

Text a foto:
mjr. ing. Marek SOBEK
vedoucí prac. IZS a služeb
HZS Olomouckého kraje
územní odbor Prostějov

-wap-

Sdílet
Přiložené soubory
Tabulka hodnocení soutěžících zobrazit online XLS 71 kB