Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Vojslavice na Pelhřimovsku hoří stodola, na místě zasahuje devět jednotek hasičů

Ve 12.20 hod byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášen požár stodoly v obci Vojslavice na Pelhřimovsku. K požáru operační důstojník vyslal celkem devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů s deseti cisternovými automobilovými stříkačkami a další technikou. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

V době příjezdu prvních jednotek na místo události byla stodola v těsné blízkosti rodinného domu celá v plamenech. Uvnitř stodoly měl majitel uskladněné nejenom seno, ale také autogenní soupravu.

Plameny se stihly rozšířit i na část střechy rodinného domu. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů a zhruba po čtyřiceti minutách intenzivního hašení se jim podařilo dostat plameny pod kontrolu.

15:00

Zásah na místě události i nadále pokračuje. Hasiči dohašují jednotlivá ohniska hoření a rozebírají požárem zasažené konstrukce objektu.

08:00

Vyšetřovatelům se podařilo velmi rychle objasnit příčinu vzniku včerejšího požáru ve Vojslavicích na Pelhřimovsku. Za požár jednoznačně může samovznícení sena uskladněného ve stodole. Vyšetřovatelé hasičů proto upozorňují na nutnost pravidelných kontrol a měření teploty uskladněného sena.

Ještě před příjezdem hasičů ze stodoly majitel vyvedl koně a další hospodářská zvířata. Všechna se mu ale před plameny zachránit nepodařila a na místě uhynul vepř a několik kusů drůbeže. Požár se stihl rozšířit i na část střechy rodinného domu. Hasičům se podařilo po čtyřiceti minutách intenzivního hašení dostat plameny pod kontrolu.

Škoda, kterou požár způsobil byla majitelem odhadnuta na částku 3,5 milionu korun. Jedná se o škodu vzniklou jednak na objektu, ale také na uskladněných věcech, například na autogenní soupravě, vybavené kovářské dílně, štípačce, cirkulárce, elektronice a řadě dalších věcí.

Dohašovací práce na místě probíhaly až do pozdních odpoledních hodin. Dohled nad požářištěm následně převzala jednotka sboru dobrovolných hasičů z Hořic.

U požáru zasahovala jednotka profesionálních hasičů z Humpolce společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Hořič, Humpolce, Kejžlice, Košetic, Onšova, Senožat, Vojslavic a Želiva.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet