Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze rodinného domu si vyžádala dvě zraněné osoby

Dne 30. května 2008 ve 20.04 hodin byla na operační a informační středisko hasičů oznámena exploze rodinného domku v Jablonném nad Orlicí.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí

Ilustrační foto

Dne 30. května 2008 ve 20.04 hodin byla na operační a informační středisko hasičů oznámena exploze rodinného domku v Jablonném nad Orlicí. Operační důstojník na místo ihned vyslal profesionální jednotku hasičů ze Žamberka a dále dobrovolné jednotky z Jablonného nad Orlicí, Vamberka, Letohradu a Mladkova. Po příjezdu hasičů k místu události bylo zjištěno, že dům je zcela zničen, nedošlo k požáru, ale došlo k zavalení osob. Hasiči ihned začali prohledávat sutiny domu a v nich byla, ve sklepních prostorách, nalezena jedna osoba. Tu museli hasiči vyprostit a poté byla osoba předána do péče zdravotníkům. Na místo přiletěl záchranářský vrtulník, který transportoval zraněnou, popálenou osobu do nemocnice. Další osoba (soused) byla při explozi zraněna od rozbitého skla. Hasiči nechali na místo přivolat i speciálně vycvičeného psa na vyhledávání osob ze sutin, aby bylo zjištěno, zda se v troskách domu již nikdo nenachází.

K události se dostavil zjišťovatel příčin požáru, řídící důstojník HZS Pardubického kraje i Policie ČR. Nyní se zjišťuje, co bylo příčinou exploze. Jedna z vyšetřovacích verzí naznačuje, že došlo k výbuchu plynu v domě. Exploze byla tak silná, že zcela zdemolovala novostavbu a v okruhu přibližně 100 m došlo i k rozbití okenních tabulí u domů. Ve večerních hodinách hasiči provedli osvětlení místa události, aby kynolog mohl se psem prohledávat sutiny. Vycvičený pes nenašel žádnou stopu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 2 až 3 miliony korun.

Dne 31. května v ranních hodinách bude tým vyšetřovatelů pokračovat ve zjišťování příčiny výbuchu.

Info: por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-

Sdílet