Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční bouřka v Českých Budějovicích

Deset jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů likvidovalo

v noci na dnešek následky bouřky a prudkého deště, který se přehnal přes metropoli Jižních Čech. Nejvíce zásahů hasiči zaznamenali od 2. hodiny až do 7. hodiny ranní.


Nejproblematičtější oblastí byla ta část města, kde protéká Dobrovodský potok, potíže nastaly u viaduktu v Nádražní ulici, který byl až do 6. hodiny ranní neprůjezdný, a přibližně 40 cm vody napršelo na Pražské třídě v úseku od obchodního centra IGY ke křižovatce u OBI. Jednotky hasičů nejčastěji prováděly zásahy související s čištěním potoků a uvolňováním vpustí a okapů. Po 7. hodině, kdy voda začala upadat, začali hasiči s čerpáním vody ze zatopených domů a sklepů.

V důsledku zvýšení hladiny místního potoka o dva metry si v chatové oblasti u obce Borovnice cca 60 lidí volalo na tísňovou linku a žádali o evakuaci. Operační středisko Hasičského záchranného sboru na místo vyslalo tři jednotky požární ochrany včetně záchranného člunu. Pomoc byla nakonec poskytnuta jen čtyřem osobám, ostatní lidé se rozhodli setrvat ve svých chatách, protože voda již v okamžiku příjezdu hasičů opadávala.

Počet výjezdů se do 7. hodiny ranní pohyboval okolo čísla 60. Od této chvíle až doposud hasiči stále ještě na několika místech čerpají vodu ze sklepů či čistí komunikace od nánosů bahna, takže celkový počet všech zásahů dosahuje nyní téměř 80.



Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje


 -wap-

Sdílet