Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení – Státní hrad Nové Hrady

V sobotu 31. května 2008 se od 9 hodin uskutečnilo na státním hradě Nové Hrady taktické cvičení. Námětem cvičení byl simulovaný požár v knihovně hradu, který signalizovala elektrická požární signalizace.

V sobotu 31. května 2008 se od 9 hodin uskutečnilo na státním hradě Nové Hrady taktické cvičení. Námětem cvičení byl simulovaný požár v knihovně hradu, který signalizovala elektrická požární signalizace (EPS) na pultu centrální ochrany (PCO) na Krajském operačním středisku HZS Jihočeského kraje (KOPIS) a zároveň kastelán hradu volal na tísňovou linku 150.

Cvičení se zúčastnili:
místní JSHO Nové Hrady a JSDHO N. Hrady – Údolí, dále jednotka HZS Jihočeského kraje z PS Trhové Sviny a JSDHO Trhové Sviny. Celkem zasahovalo 4× cisternová automobilová stříkačka CAS, 1× dopravní automobil DA12 a 28 hasičů.

Cvičení mělo za úkol prověřit:
- zkoušku EPS, PCO, vyhlášení poplachu, vstup do objektu (HZS klíčový trezor, JSDHO klíč od brány od správy hradu) – dopravu vody (hydrant před vstupem do hradu a za hradem – ostatní je nutné zajišťovat dálkovou dopravou CAS) – orientaci v objektu, seznámení se zásahovými cestami a požárním nebezpečím

Cvičení bylo velmi ukázněné, ústroj, znalost vlastního vybavení a obsluha prostředků požární ochrany od všech zúčastněných výborná, povolání jednotek bez problémů. Připomínka se objevila jen u nutnosti důsledného hlášení se jednotek (jakou technikou a početním stavem jednotka vyjíždí a přesné použití volacího znaku a jmenovitého názvu jednotky), vyčkání na potvrzení KOPISem, na které navazuje ohlášení příjezdu na místo s opětovným vyčkáním potvrzení se stručnou a výstižnou informací o situaci na místě zásahu.

Plk. Ing. Pavel Rožboud
Ředitel odboru IZS a služeb
HZS Jihočeského kraje

TC Nové Hrady


-kow-

Sdílet