Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové zásahy v Libereckém kraji

Od pátku 30. května do neděle 1. června 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje k 31 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, při nichž bylo třeba zásahu hasičů, bylo zraněno 6 osob.

Od pátku 30. května do neděle 1. června 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje k 31 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, při nichž bylo třeba zásahu hasičů, bylo zraněno 6 osob.

Nehoda motocyklu na Liberecku
Požáry10
Pomoc při dopravních nehodách9
Technická a technologická pomoc4
Záchrana osob a zvířat4
Únik ropných produktů a nebezpečných látek2
Odstraňování následků živelních pohrom0
Ostatní zásahy – prověřovací a taktická cvičení aj0
Planý poplach2


Územní odbor Česká Lípa: 10 událostí

Na Českolipsku hořela lesní hrabanka
V pátek 30. května 2008 vyjeli hasiči ke dvěma požárům lesní hrabanky. První z nich likvidovali v 16:30 hodin dvěma vodními proudy v českolipské části Okřešice profesionální i dobrovolní hasiči z České Lípy. S druhým požárem se také za použití dvou vodních proudů vypořádali kolem 17:00 hodin v Dubnické ulici ve Stráži pod Ralskem profesionální hasiči HZS LK ze stanice Jablonné v Podještědí a jejich dobrovolní kolegové ze Stráže pod Ralskem.

Majitel domku se zranil pádem ze střechy
Na žádost zdravotnické záchranné služby vyjeli dobrovolní hasiči z Dubé v pátek 30. května 2008 v 16:50 hodin do Nedamova k pomoci při záchraně zraněné osoby. Po příjezdu na místo zásahu a provedeném průzkumu hasiči zjistili, že došlo k pádu osoby ze střešní konstrukce do půdního prostoru. Na místě byla již před příjezdem hasičů zdravotnická záchranná služba, která měla v péči zraněnou osobu. Hasiči na žádost ZZS transportovali zraněnou osobu pomocí technického vybavení jednotky pro práci ve výšce do sanitního vozu. Dále jednotka zajistila přistání vrtulníku letecké záchranné služby na komunikaci I. třídy číslo 9. Na komunikaci byl uzavřen provoz a jednotka vypomohla s transportem zraněné osoby do vrtulníku.

I zvířata se ocitají v nesnázích 1
Pomoc hasičů při záchraně psa si vyžádala Městská policie v České Lípě v neděli 1. června 2008 v 16:01 hodin. Po příjezdu na místo události ve Sloupské ulici profesionální hasiči HZS LK ze stanice Česká Lípa zjistili, že se jedná o psa visícího z balkónu ve 2. nadzemním podlaží. Jednotka provedla záchranu psa za pomoci nastavovacího žebříku a předala ho Městské policii. Dále hasiči provedli kontrolu bytu a zjistili, že se uvnitř nikdo nenachází. Poté hasiči předali místo události Městské policii a vrátili se zpět na základnu.

Územní odbor Jablonec nad Nisou: 5 událostí

Požár sauny
V neděli 1. června 2008 ve 03:43 hodin byl na operační středisko hasičů nahlášen požár v obci Bedřichov na Jablonecku. Na místo byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Jablonec nad Nisou a jejich dobrovolní kolegové z Janova n. N. a Jablonce n. N. – Kokonína. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří objekt sauny. Požár byl likvidován dvěma vodními proudy za použití motorové řetězové pily a nastavovacího žebříku. Po likvidaci požáru v 04:51 hodin byla na místě ponechána janovská dobrovolná jednotka a ostatní hasiči se vrátili na své základny.

Vážná nehoda motocyklu v serpentinách u Železného Brodu
V neděli 1. června 2008 v 15:56 hodin byla na operační středisko hasičů nahlášena dopravní nehoda motocyklu u Železného Brodu. Na místo vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Semily. Na místě hasiči nalezli motocykl Suzuki, který po nezvládnutí řízení řidičem při projíždění zatáčky zůstal zaklesnutý v přilehlé propusti. Zraněný řidič byl již v péči ZZS. Jednotka provedla protipožární opatření, jímání provozních kapalin, vyprošťění motocyklu z propusti a následný úklid vozovky. Viz foto.

Územní odbor Liberec: 8 událostí

I zvířata se ocitají v nesnázích 2
Jednotka dobrovolných hasičů z Hrádku nad Nisou vyjela v sobotu 31. května 2008 ve 12:27 hodin na žádost Městské policie k záchraně kočky, která se nacházela ve výtahové šachtě panelového domu v Liberecké ulici v Hrádku nad Nisou. Hasiči kočku vyprostili a předali Městské policii. Při odchytu došlo k poškrábání hasiče na pravé ruce, přestože měl zásahové rukavice. Z toho důvodu byl dán požadavek na Městskou policii na vyšetření zvířete u veterináře. Člen jednotky byl ošetřen u ZZS LK.

Olejová skvrna v ulici U Nisy
Na tísňovou linku 112 byl v neděli 1. června 2008 v 09:26 hodin nahlášen výskyt olejové skvrny v liberecké ulici U Nisy. Profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec 30 metrů dlouhou skvrnu, vzniklou pravděpodobně únikem oleje z proražené olejové vany, likvidovali za použití 20 kg sypkého sorbetu. Následně velitel zásahu vyzval prostřednictvím operačního střediska správce komunikace k úklidu použitého sorbetu.

Územní odbor Semily: 8 událostí

U Valdštejna se zřítil turista

V sobotu 31. května 2008 v 09:44 hodin bylo na operační středisko hasičů nahlášeno, že se u hradu Valdštejn zřítil ze skály turista. Do udaného prostoru byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanic Semily a Turnov s lezeckým vybavením. Na místě hasiči zjistili, že z vyhlídky „ u Lvíčka“ nedaleko hradu Valdštejna spadl muž do hlouby přibližně 20 metrů. Lezecká skupina hasičů se spustila ke zraněnému. Muž na první pohled utrpěl zranění hlavy. Hasiči zraněného muže znehybnili vakuovými dlahami a pomocí lezecké techniky dopravili na turistickou cestu. Dále byl zraněný naložen do vrtulníku a dopraven do nemocnice v Liberci.

Osoby na komíně

V sobotu 1. června 2008 ve 14:04 hodin vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Semily na pomoc osobám na komíně kotelny v semilské Bavlnářské ulici. Po příjezdu na místo události velitel zásahu rozhodl o nasazení lezecké skupiny. Lezci za pomoci nastavovacích žebříků vnikli do oploceného objektu a zahájili výstup na 104 metry vysoký komín. Po opakované výzvě začaly osoby slézat. Členové lezecké skupiny ukončili výstup a přistavili nastavovací žebřík ke spodní části komínu, kde nebyly výstupové kramle. Předáním třech výtečníků Policii ČR byl zásah ukončen a jednotka se vrátila zpět na základnu.

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

-kow-

Sdílet