Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská srdce aneb130 let sboru dobrovolných hasičů v Městci Králové

V sobotu 31. 5. 2008 se na náměstí v Městci Králové uskutečnila oslava výročí 130 let od založení tamních hasičů. Zdejší sbor pojal tuto akci více než velkolepým stylem.

Začátek se sice lehce opozdil, ale vůbec to nevadilo, protože se přítomní mohli kochat vystavenou technikou pozvaných sborů. Mezi technická lákadla patřilo hned několik kusů techniky jako SHA na Actrosu vojenských hasičů z Čáslavi, těžká technická Tatra pražských drážních hasičů, Tatra Terno 6×6 z Peček, AZ Metz na Manu a Midlum z Nymburka atd.. Seznam techniky na konci článku.
Slavnostního zahájení se ujal starosta města pan Milan Pavlík, který připomněl všem jak trnitá byla cesta všech zúčastněných na počátku sboru a dále až do současnosti, kdy nová doba klade na všechny stále větší nároky.

Po panu starostovi pokračoval program vystoupením mažoretek Stonožka. Následovala ukázka požárního útoku dorostu a dětí a také historickou stříkačkou. O tyto ukázky se postaral SDH Sobotka (děti a dorost) a SDH Dymokury (historická technika).
Po celý den probíhali za štábním kontejnerem různé soutěže pro děti jako je malování obrázků, stříkání džberovkou, vědomostní soutěže a podobné. Každé děcko dostalo malou pozornost od sponzorů.

Než pořadatelé připravili simulaci těžké dopravní nehody dvou osobních automobilů, kdy v prvním zůstali uvězněni 2 lidé a druhé auto začalo díky zkratu v elektroinstalaci hořet, bylo možné shlédnout výstavu historických přileb a uniforem. Pomoc postiženým poskytla JSDH Městec Králové (hašení vysokotlakem, první předlékařská pomoc) a HZS Stč kraje Poděbrady (vyproštění z auta), policie Městec Králové, profesní sdružení záchranářů Help In Danger z Milovic (H.I.D.) a ZZS Stč kraje výjezdová skupina Městec Králové. Tato ukázka se setkala s velkým ohlasem diváků.

Zatím co jedni uklízeli, tak další připravovali ukázku likvidace požáru hořlavých kapalin. Ukázka to byla výborná, hlavně žerty, kde co je a jestli je tam nafta nebo benzín. Po uhašení všech tří nádob se na pěnu vrhla děcka a oči jim zářila štěstím. O výrobu pěny se postarala místní jednotka a také členové SDH Sadská.
Po polední přestávce v tropickém horku, kdy se každý snažil schovat někam do stínu a osvěžit se, se opět předvedla skupina mažoretek Stonožka.
Sdružení H.I.D všem přítomným ukázalo různé druhy záchrany postiženého z věže místního kostela.

Vedro bylo nesnesitelné a ukázka hasebního účinku lafet z aut vojenských hasičů proto neměla chybu. Vojáci vzduch dost osvěžili, no a také přítomné lehce pokropili.
Říká se že to nejlepší je vždy na konci. I v tomto případě to platilo. Záchrana osob z hořící budovy, to byl námět součinnostního cvičení všech složek IZS. Ukázka to byla brilantní a divák mohl vidět postupy jak vše probíhá i s komentářem moderátora celého dne. Příjezd policie, uzavření křižovatky, příjezd první JPO, volání posilových JPO, ustavení čerpacího stanoviště, výškové techniky, zdravotníků, evakuace osob, poskytnutí první pomoci až po transport do zdravotnického zařízení.

Na slavnostním ukončení oslav pánové krátce zhodnotili celé cvičení i den. Poděkovali všem, kteří účinkovali za vystoupení a obětavost se kterou po dva měsíce připravovali program oslav.

I já bych rád poděkoval SDH Městec Králové za pomoc při pořizování fotodokumentace a vojenským hasičům za osprchování lafetou z MB Actros při jejich ukázce.

Pro Požáry.cz Michal Hylas


PS: pokud jsem na někoho pozapomněl, či uvedl něco nepřesně, tak se omlouvám.


Seznam soudobé techniky:

SDH Městec Králové: CAS 24 Liaz, DA 8 Avia, AZ 30 Ifa
SDH Čelákovice: DA 8 ? Iveco Turbo Daily
HZS ČD: TA L1T Avia A30, VEA, Jeep , TA Tatra 815 8×8 VVN
SDH Dymokury: DA Avia
HZS Stč k: CAS 24 S2T MB Atego, AZ Metz Man, VYA 20 Tatra 815
SDH Sobotka: CAS 16 M2R Man LE,
SDH Liblice nad Cidlinou: CAS 25 RTHP
SDH Lysá nad Labem: CAS K25 Tatra 815 8×8 VVN
SDH Nymburk: CAS 24 Renaut Midlum
SDH Pečky: CAS 24 Tatra Terrno 6×6
VHZSL Čáslav: RZA MB Atego 1326, SHA MB Actros

H.I.D: VW Transporter
ZZS: MB Sprinter

Policie : Škoda Felicia combi

Jinak přesný seznam je na : http://www.mesteckralove.cz/…chniky_N.htm

Historická technika: http://www.mesteckralove.cz/…chniky_H.htm

-wap-

Sdílet