Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkend hasičů Královéhradeckého kraje

Profesionální a dobrovolní hasiči Královéhradeckého kraje vyjeli od pátku (30. května 2008) do neděle (1. června 2008) k 62 událostem.

Profesionální a dobrovolní hasiči Královéhradeckého kraje vyjeli od pátku (30. května 2008) do neděle (1. června 2008) k 62 událostem. Hasiči zasahovali u 15 dopravních nehod, ve 32 případech se jednalo o tzv. technickou pomoc (otevření bytu, vyproštění osob z výtahu apod.). Likvidovali celkem šest požárů, které způsobily škodu za 80 tisíc korun a podařilo se uchránit majetek v celkové výši 2 miliony korun. Hasiči ve třech případech odstraňovali nebezpečné látky z vozovky a v jednom případě pomohli osobám, které spadly do vyhloubené jámy u domu. V pěti případech hasiči vyjeli zbytečně, jednalo se o plané poplachy.

Nejvíce práce měli hasiči na Hradecku, kde zasahovali celkem ve 22 případech. Dále na Trutnovsku (15 událostí), Náchodsku (10 událostí), Jičínsku (8 událostí) a Rychnovsku (7 událostí).

Osobní vozidlo skončilo u obytného domu

K dopravní nehodě dvou osobních vozidel vyjeli v pátek (30. května 2008) po sedmnácté hodině profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce. Nehoda se stala v ulici 5. května v Červeném Kostelci „U Hospicu“, kde se srazila osobní vozidla Š Octavia a Volkswagen. Škodovka po střetu sjela ze srázu a narazila do domu. Dvě osoby utrpěly zranění a byly převezeny do nemocnice. Hasiči zabezpečili obě vozidla proti požáru, odpojili autobaterie a zabránili úniku provozních kapalin. Pomocí automobilového jeřábu vyprostili Octavii zpět na vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: SDH Červený Kostelec)

Dva lidé se zranili při pádu do vyhloubeného výkopu

Ke zranění dvou osob došlo v pátek (30. května 2008) v Horské ulici v Rokytnici v Orlických horách na Rychnovsku. Muž a žena spadli do vyhloubeného výkopu u rodinného domu. Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a místní dobrovolní hasiči byli na místo přivoláni krátce před půlnocí. Majitelé pravděpodobně plánovali přístavbu k domu a kraj zeminy za domem byl vyhlouben až po základy a dosahoval zhruba třímetrové hloubky. Muž se zřejmě při pádu zranil o roxory a v době příjezdu hasičů byl v bezvědomí. Žena utrpěla také zranění. Hasiči oba zraněné uložili do vakuových nosítek a vyprostili z koryta. Záchranná služba oba zraněné odvezla k dalšímu ošetření do nemocnice.

Blesk zapálil střechu rodinného domu

V sobotu (31. května 2008) v 19:51 hodin byl na operační středisko hasičů ohlášen požár střechy u rodinného domu v obci Šonov na Náchodsku. Na místo vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Broumova a dobrovolní hasiči podniku Veba 01 Broumov Olivětín. Požár způsobil úder blesku, který zasáhl štítovou zeď a plechovou podlahu na půdě domu. V půdním prostoru bylo uskladněno seno, které bylo zničeno. Výboj blesku zničil novou střešní krytinu a půdní trámy. Hmotná škoda byla majitelem předběžně odhadnuta na 30 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Náchod)

Osobní vozidlo narazilo do stromu

Profesionální hasiči z Nového Bydžova byli v neděli (1. června 2008) ve tři hodiny ráno přivoláni k dopravní nehodě osobního vozidla u obce Podoliby na Hradecku. Čtyřiatřicetiletý řidič zde nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku a narazil do stromu. Muž byl z vozidla vyproštěn ještě před příjezdem hasičů a v péči záchranné služby. Hasiči zabezpečili vozidlo proti požáru a úniku provozních kapalin. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: stanice Nový Bydžov)

Elektrický zkrat způsobil požár v garáži

K požáru v garáži rodinného domu došlo v neděli (1. června 2008) dopoledne v Malšově Lhotě na Hradecku. Garáž je součástí rodinného domu a vzhledem k tomu, že byla uzavřena, došlo k samouhašení požáru. Na místo proto vyjel pouze vyšetřovatel hasičů. Garáž byla využívána především jako sklad zahradnického nářadí a náčiní, kol a dalších věcí. Osobní vozidlo bylo zaparkováno před garáží. Ohledáním místa bylo zjištěno, že požár způsobil el. zkrat na svítidle uvnitř garáže. Hmotná škoda byla odhadnuta na 50 tisíc korun, uchráněné hodnoty na majetku činí 2 mil. korun. (foto: HZS Královéhradeckého kraje – Hradec Králové)

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-kow-

Sdílet