Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Universal Studios

V areálu Universal Studios v neděli dopoledne místního času vypukl velký požár. Hasiči s ním bojovali celý den a už teď se škody předběžně odhadují na desítky milionů dolarů.

Nízký tlak vody trápil kalifornské hasiče během více než šest hodin trvajícího boje s plameny v americké filmové společnosti Universal Studios (US), která je nejstarší filmovou společností v Hollywoodu a leží 14 kilometrů severně od centra Los Angeles.

Obrovský požár zničil některá studia, velkou většinu dřevěných kulis newyorských ulic a zasáhl i prostory věnované filmům s King Kongem, kde poškodil i sochu slavné gorily.

Ron Meyer, prezident společnosti US řekl, že ačkoli požár déle než pět hodin intenzivně řádil ve skladu s tisícovkami videokazet, nezničil nic, co by se nedalo nahradit.

Exploze, kterou během požáru vyvolaly uložené tlakové láhve, lehce zranila tři hasiče. Její síla byla tak velká, že se jednotlivé kusy sutin o velikosti basketbalového míče našly v téměř pětisetmetrové vzdálenosti od výbuchu. S požárem bojovalo více než 400 hasičů. Jako vodní zdroj jim posloužily přilehlé rybníky a zásobníky, trápil je však slabý tlak, který jim ztěžoval boj s více než třicetimetrovými plameny. Podle oblastního velitele hasičů mohl být nedostatek tlaku způsoben automatickým „záplavovým“ hasícím systémem, který byl instalován v objektu po katastrofickém požáru v roce 1990, který shodou okolností zasáhl část stejných prostor. Ty byly poté znovu vystavěny a vybaveny právě moderním protipožárním zařízením.

Šest hodin po první zprávě o požáru plameny přeskočily z velkého skladu na nižší – severní část komplexu a hřibovitý mrak dále vyčníval nad San Fernando Valley. Hasičským vozidlům postupně docházelo palivo, byly proto odesílány k dotankování. Obyvatelům, křeří žijí v okolí komplexu byla doporučena evakuace, vzhledem k toxickému dýmu, který vznikal hořením záznamových pásek a jejich plastových obalů.

Kromě hasičů, zraněných explozí, byl jeden podvezen do nemocnice kvůli nadýchání se zplodin a další dva utrpěli menší popáleniny.

Požár byl poprvé nahlášen kolem 21:45 našeho času. Nejméně jedno zvukové studio a několik dalších budov – včetně kulis ulic New Yorku – bylo zničeno v prvních třiceti minutách požáru. Hasiči a zaměstnanci US se až do půlnoci horečně snažili vynášet krabice s videozáznamy. Krátce před jednou hodinou ranní zasáhly plameny i budovu s expozicí věnovanou filmům s King Kongem. Složitým, ale zvládnutým úkolem zasahujících hasičů bylo také zabránit šíření požáru na blízký Griffith Park, který je bohatě zalesněný a při zasažení plameny by určitě znamenal katastrofu.

Příčina požáru dosud není známa.

-kow-

Sdílet