Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Mladoboleslavsku hoří les u Branžeže, zásah klade vysoké nároky na síly a prostředky

V Příhrazských skalách hasiči likvidují rozsáhlý lesní požár. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Hasiči se k ohnisku nemohou dostat kvůli těžkému terénu. Ze vzduchu plameny krotí vrtulník s bambi vakem.

05.08..2015 09:50

Ve středu 5. 8. v ranních hodinách vyjel k rozsáhlému lesnímu požáru u Branžeže na Mladoboleslavsku odřad profesionálních a dobrovolných hasičů z Královéhradec­kého kraje.

Velký lesní požár vypukl poblíž Branžeže v úterý před polednem. Na místě byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu a zasahovalo zde více než dvacet jednotek z několika krajů. Zásah je komplikovaný skutečností, že ve Středočeském kraji u Olešné na Rakovnicku hasiči již od pondělí likvidují další – letos zřejmě největší – požár lesa.

Souběh událostí tak klade vysoké nároky na síly a prostředky i celkovou koordinaci záchranných a likvidačních prací a vyžaduje mezikrajskou výpomoc.

Z Královéhradeckého kraje směřuje na místo celkem sedmnáct hasičů, z toho sedm profesionálů z Hradce Králové a Jičína a deset dobrovolných hasičů z Nové Paky, Hořic a Hoříněvse. Již od úterý na místě zasahuje také jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Sobotky.

Hasiči jsou samozřejmě vybaveni potřebnou technikou, především cisternovými automobilovými stříkačkami, ale například také speciální termokamerou. Činnost a nasazení odřadu v místě události bude vycházet z aktuální situace.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradec­kého kraje

05.08.2015 11:10

Dle informací z místa hoří na ploše 300×400 metrů, požářiště bylo rozděleno na čtyři úseky. Kromě zmíněného odřadu z Královéhradeckého kraje na místě zasahují kromě středočeských jednotek také hasiči z kraje Libereckého a Vysočiny.

Sdílet