Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion se srazil s osobním vlakem

Dne 2.6. 2008 došlo krátce před jedenáctou hodinou

večerní na železničním přejezdu v Bezděčíně na Mladoboleslavsku ke střetu kamionu s osobním motorovým vlakem. Nehoda si vyžádala dvě oběti na životech.

2.6. 2008, 22.50 hod., Bezděčín, železniční přejezd

Jednotky Hasičského záchranného sboru Českých drah z požárních stanic Nymburk, Kolín, hl.m.Praha, Kralupy nad Vltavou a jednotky HZS ČR Středočeského kraje PS Mladá Boleslav, Kladno, Kolín a Nymburk byly povolány k těžké dopravní nehodě motorového osobního vlaku, ve kterém se nalézalo přes 20 osob, jenž se na železničním přejezdu v Bezděčně na Mladoboleslavsku střetl s kamionem DAF.

Kamion se po srážce dostal kabinou pod motorový vlak 810. V ní zahynula dvojice osob, třetí muž z nákladního automobilu (řidič) utrpěl velmi těžká zranění, hasiči ho ze zcela zdemolované kabiny vyprošťovali zhruba hodinu. Poté byl transportován vrtulníkem letecké záchranné služby do jedné z pražských nemocnic k ošetření. V osobním vlaku došlo k lehčím zranění trojice osob včetně strojvedoucího. Vlak po střetu s kamionem vykolejil a zůstal stát napříč kolejištěm.

Na vyproštění osob z kamionu bylo použito hydraulické vyprošťovací zařízení, vlak byl postaven zpět na koleje pomocí několika hasičských autojeřábů. Příčinou nehody bylo porušení pravidel silničního provozu, kdy řidič kamionu nedbal aktivního výstražného světelného a zvukového znamení a vjel na železniční přejezd v době průjezdu vlaku.

Prvotní odhad škody je na vlaku a zařízení ČD a SŽDC celkem 4 650 000,– Kč, na kamionu pak 1 000 000,– Kč. Provoz na trati by kvůli nehodě vyloučen, jeho obnovení proběhlo kolem půl sedmé dnes ráno.


Foto a info: HZS ČD, ČD, Policie ČR


 -wap-

Sdílet