Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Živnostenské listy: Refundace pro živnostníka, který je dobrovolným hasičem, poskytuje kraj či obec

Pomáhají likvidovat nejen lesní požáry. Nasazují svoje zdraví a někdy i životy. Pracují zdarma, někde dokonce drží pohotovost jako profesionální hasiči. Zaměstnavatel by je měl k zásahu uvolnit bez řečí a srážky ze mzdy, ale co když jsou OSVČ? Práce stojí a peníze utíkají.

Ilustrační foto

Dobrovolní hasiči jsou opravdu dobrovolní a pracují zdarma. Nejen u požáru, ale i u mnoha jiných činností pro obec. Některé se jim na oplátku snaží přispět třeba alespoň tím, že je nenutí platit poplatek za svoz popelnic.

Jenomže průšvihy obvykle přichází nevhod, třeba ve chvíli, kdy jste v plném pracovním nasazení. Plném civilním pracovním nasazení, pochopitelně. Uvolní mě zaměstnavatel a přijdu o peníze? Podle současné právní úpravy je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci k výkonu této občanské povinnosti pracovní volno bez náhrady mzdy v nezbytně nutném rozsahu. Jenže, co když dělám na sebe?

V případě, že jste OSVČ a člen jednotky, která je povolána k zásahu většího rozsahu, máte také nárok na refundaci. Ve většině případů tuto náhradu hradí kraj nebo obec jako zřizovatel. Členům jednotek sboru dobrovolných hasičů obce, kteří se zúčastní zásahu, nařízeného cvičení anebo nařízené odborné přípravy v době, ze které jim plynou příjmy z podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti, náleží za každou započatou hodinu této doby náhrada ušlého výdělku.

Náhrada ušlého výdělku podle § 29 odst. 1 zákona 133/1985 Sb. se vypočte jako podíl průměrné mzdy v národním hospodářství vyhlašované Ministerstvem práce a sociálních věcí ve Sbírce zákonů za první až třetí čtvrtletí předchozího kalendářního roku a počtu pracovních hodin stanovených zvláštním právním předpisem případajících na kalendářní měsíc, v němž došlo ke ztrátě na výdělku. Průměrná mzda dle MPSV pro rok 2015 je 25.600 Kč.

Nárok na náhradu podle odst. 1 je nutno uplatnit u obce do 1 měsíce ode den vzniku nároku, jinak tento nárok zanikne.

Převzato se svolením z webu www.zivnostenskelisty.cz
Sdílet