Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů likvidovaly požár lesního porostu u Vojtíškova na Šumpersku

Plameny rychle prostupovaly velmi nepřístupným kopcovitým terénem, včasné zpozorování a také rychlý dojezd hasičů zabránil většímu rozšíření a daleko rozsáhlejšímu a časově náročnému zásahu.

Oznámení o požáru převzalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje krátce před třetí hodinou odpolední. Na místo společně s profesionálními jednotkami hasičů stanice Šumperk a to osádky dvou cisternových vozidel a mezikrajské pomoci profesionální jednotky požární stanice Králíky vyjeli také dobrovolní hasiči Hanušovice a Staré Město.

Požár se během chvíle rozšířil na plochu zhruba 50 × 50 metrů, převážně lesní hrabanky a kořenů stromů. Hasiči postupně požár obstoupili a pomocí několika hasebních proudů po zhruba půlhodině zabránili většímu rozšiřování.

V následujícím čase spáleniště postupně procházeli, nebezpečná místa důkladně prolili vodou či důkladně rozhrabali. Doplňování cisteren a následná kyvadlová doprava byla zajišťována z hydrantové soustavy v Hanušovicích.

Během požáru i zásahu hasičů naštěstí nedošlo k žádným zraněním osob či zvěře, co stojí za příčinou vzniku požáru je aktuálně v šetření, výše škody nebyla prozatím přesně stanovena. Všechny jednotky se po dvou hodinách vracely zpět na své základny.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet