Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Téměř sto účastníku letního dětského tábora pod Templštejnem muselo cvičně opustit tábořiště

Hasiči během taktického cvičení odvezli, přes nedaleký brod na řece Jihlavě, táborníky nákladním autem s velkou brodivostí. Do evakuačního střediska je poté přepravil autobus.

V ranních hodinách zvýšili pracovníci povodí Moravy odtok z několika vodních děl na řece Jihlavě. Byl to výsledek nenadálých přívalových dešťů. Starosta Ivančic svolal krizový štáb obce s rozšířenou působností (dále jen ORP). Hasiči dostali pokyn k monitorování vodního toku.

Stále se zvyšující hladina řeky mohla kdykoliv ohrozit nejen tábořiště. Ještě dopoledne vyrazili hasiči se speciální technikou určenou k evakuaci (nákladní tatra T815–7 z Břeclavi a evakuační autobus z Brna Lidické) na stanici do Ivančic. Předurčeným dobrovolným jednotkám k plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva (Brno-Slatina a Židlochovice) byla nařízena pohotovost. Dobrovolné jednotky dále posílili hasiči z Brna-Černovic a Těšan.

Krátce po poledni se situace na řece zhoršila a starosta ORP nařídil evakuaci dětského tábora. K táboru vyrazily 4 jednotky hasičů i s evakuační technikou. Další čtyři jednotky jeli připravit evakuační středisko do nedalekých Budkovic. Po třinácté hodině byli hasiči na místech určení. Začali s evakuací tábora a výstavbou evakuačního střediska. Po hodině a čtvrt bylo tábořiště již prázdné.

Evakuační středisko hasiči postavili během půl hodiny. Hasiči hledali i dvě děti, které zůstaly v táboře, protože nevěděly, že jej musí opustit. Po patnácté hodině byli všichni táborníci zaevidováni v evakuačním středisku, kde dostali nápoje a stravu. Před šestnáctou hodinou cvičení skončilo a táborníky odvezl autobus zpět do tábora.

Taktického cvičení se účastnily profesionální jednotky z Ivančic, Moravského Krumlova, Brna Lidické a Břeclavi, řídící důstojník územního odboru se sídlem v Tišnově a dobrovolní hasiči Brno-Černovice, Brno-Slatina, Ivančice-Němčice, Nová Ves, Židlochovice. Nad veřejným pořádkem dohlíželi městští policisté z Ivančic. Stravu a nápoje zajistili pracovníci Českého červeného kříže zastupující PANEL NNO JmK.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet