Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zatopené sklepy v obci Zbiroh

V úterý

Zatopené sklepy v obci Zbiroh
3. června 2008 bylo v 17.46 hodin na Krajské operační a informační středisko v Plzni oznámeno vyplavení několika objektů dešťovou vodou v obci Zbiroh na Rokycansku.

V úterý 3. června 2008 bylo v 17.46 hodin na Krajské operační a informační středisko v Plzni oznámeno vyplavení několika objektů dešťovou vodou v obci Zbiroh na Rokycansku. Na místě zasahovaly dobrovolné jednotky ze Zbiroha, Cheznovic a Drahoňova Újezda a profesionálové z Rokycan.

Po silných lokálních srážkách se splavila ornice z neosetého pole nad obcí a přes příkop a silnici se voda s bahnem navalila do ulic Švabinská a Bezručova, kde zaplavila sklepy rodinných domů a objekty zemědělského družstva. PČR uzavřela zatopené ulice a hasiči odčerpali celkem 4 zatopené sklepy a garáže zemědělského družstva, ve kterých bylo naplaveno ¾ m vody. Z toho více než polovinu tvořilo bahno. Kromě sklepů hasiči také odčerpávali místní rybník, kde hrozilo protržení hráze. V 19 hodin ustal déšť, ale voda stále přitékala. Ze stanice Rokycany byly na místo dopraveny pytle s pískem, které zamezili dalšímu vtékání vody do objektů.

Situace se stabilizovala kolem půl deváté večer, kdy se voda začala vracet do koryt. Hasiči nadále odčerpávali zatopené sklepy rodinných domů. Na jednu z komunikací bylo naplaveno asi 30 bahna, které zlikvidovali hasiči dnes dopoledne. Právě probíhá čištění sklepů a dočištění komunikací v obci.

Foto: SDH Zbiroh


Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Pk

-kuw-

Sdílet