Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest hektarů lesa shořelo na Říčansku, požár likvidovalo osmnáct jednotek hasičů

Dne 7. srpna krátce po sedmnácté hodině byl ohlášen na linku tísňového volaní Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje požár lesa poblíž obce Světice v katastru obce Říčany.

K místu požáru byly vyslány jednotky ze stanice Říčany a Sbory dobrovolných hasičů Mukařov, Žernovka, Tehovec a Říčany. Již během jízdy k zásahu, bylo zřejmé, že se bude jednat o požár většího rozsahu, což se následně potvrdilo.

Požár se vzhledem k naprosto suchému lesu velice rychle šířil a hrozilo, že zasáhne i blízký srub. Velitelem zásahu proto bylo rozhodnuto o vyhlášení II. stupně požárního poplachu, který byl následně nahrazen III. Na místo byl také vyžádán vrtulník s bambi vakem, který zasahoval u jiné události v okrese Praha západ.

K události vyjel jak řídící důstojník územního odboru, tak následně kraje. Požářiště bylo rozděleno do dvou úseků. Vzhledem k velké spotřebě vody byla zřízena dvě čerpací stanoviště, odkud byla kyvadlově dovážena na požářiště.

Celkem na místě zasahovalo osmnáct jednotek a dvě posádky vrtulníku. Škoda vzniklá požárem, byla předběžně vyčíslena na 600 tisíc korun, zasažená plocha je zhruba 6 hektarů. Příčina požáru je v šetření, ale pravděpodobně se bude jednat o nedbalost cizí osoby.

Sdílet