Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deset jednotek zasahovalo u požáru lesa pod Měděncem, nedaleko Nového Města pod Smrkem

Prakticky celý den strávili hasiči u požáru lesa pod Měděncem nedaleko Nového Města pod Smrkem. Na místě zasahovalo deset jednotek hasičů s osmadvaceti kusy techniky, z toho třinácti cisternovými automobilovými stříkačkami.

Požár byl ohlášen dopoledne v 10:02 hodin. Terén byl pro požární techniku špatně přístupný a hasičům usnadnili přepravu čerpadel a hadic členové Horské služby ČR se čtyřkolkou.

Rozvoji požáru nahrával silný vítr, a tak se oheň dostal na několika místech až do korun stromů. V tu chvíli přivolali hasiči na základě dohody o spolupráci Leteckou službu PČR. Během chvíle dorazil k místu vrtulník se speciálním závěsným zařízením tzv. bambivakem, který hasiči plnili. Zúročili zde své znalosti a zkušenosti z odborné přípravy, proto jim šla práce rychle a přesně. Jedno naplnění, vzlet a shoz zvládali za 3,5 minuty. Celkem bylo provedeno 15 shozů.

Vedle toho hasiči dál prolévali místa zasažená požárem, měli vytvořené 620 metrů dlouhé hadicové vedení s převýšením 180 metrů. Vodu dopravovali hasiči na místo kyvadlově. Rozloha požáru byla 60 × 90 metrů.

Kolem 22. hodiny se některé jednotky vrátily zpět na základny, jiné zůstaly na místě. Dnes ráno udělali hasiči i se zástupcem Lesů ČR obhlídku plochy zasažené požárem. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se oheň mohl znovu rozhořet, a tak jednotky začaly s balením svého materiálu.

Příčinou požáru byla manipulace s otevřeným ohněm.

Povolané jednotky: HZS LK PS Liberec, HZS LK PS Raspenava, Raspenava, Nové Město pod Smrkem, Lázně Libverda, Hejnice, Frýdlant, Bílý Potok pod Smrkem, Oldřichov v Hájích, Dětřichov.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet