Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Přerovsku vyprošťovali osobní vozidlo z Bečvy, pomáhali potápěči

Čtyřhodinový zásah za sebou mají profesionální hasiči z Přerova, Olomouce a Lipníku nad Bečvou. Z řeky Bečvy v Grymově vytahovali osobní vozidlo. Událost byla oznámena na tísňovou linku v neděli 9. srpna 2015 v 13:57 hodin.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Přerova, kteří po příjezdu zjistili, že osobní vozidlo je jednou polovinou zanořeno v Bečvě. Uvnitř auta nikdo nebyl a neunikaly z něj žádné provozní kapaliny. Vozidlo se do vody dostalo po překonání asi osmi metrového srázu.

Obtížný a velmi zarostlý terén ztěžoval hasičům práci. Velitel zásahu po konzultaci s řídícím důstojníkem zvažoval možnosti vyproštění vozidla. Jednou z nich bylo posunutí vozidla do lépe přístupných míst, nicméně hasiči nakonec tuto variantu zavrhli z důvodu možnosti úniku provozních kapalin do vodního toku.

Velitel zásahu proto nakonec na místo povolal potápěče z Olomouce a z Lipníku nad Bečvou a také speciální techniku z Olomouce – technický automobil s hydraulickou rukou. Než speciální technika přijela na místo, hasiči museli vykácet asi 20 metrů náletových dřevin, aby se technický automobil mohl dostat k místu zásahu.

Potápěči poté navázali za střechu automobilu popruhy a technický automobil hydraulickou rukou vozidlo z řeky vyprostil.

Hasiči na místě ukončili práci po 4 hodinách, činnost jim velmi ztěžovaly klimatické podmínky a fyzicky náročné kácení dřevin.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet