Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Blesk zapálil beskydskou dřevěnici

Sedm jednotek hasičů zasahovalo ve středu 4. 6. 2008 odpoledne u požáru dvoupodlažní dřevěné chalupy v Beskydech v Trojanovicích (okres Nový Jičín). Požár prvního patra se sedlovou střechou a škodu za 700 tisíc korun způsobil nejméně podle dvou svědků silný blesk. I tak hasiči zachránili přízemí asi za 1,3 milionu korun.

Dřevěnice z roku 1920 a po celkové rekonstrukci před dvěma lety (o půdorysu asi 8 × 5 metrů) sloužila k rekreaci. Zřejmě řádně osazený bleskosvod ji tentokrát neuchránil. Požár oznámil hasičům před půl třetí odpoledne svědek, který na vlastní oči viděl, jak do střechy objektu uhodil blesk a ta začala hořet.

Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a šest dobrovolných jednotek z Trojanovic, Frenštátu pod Radhoštěm, Kopřivnice, Štramberku, Kozlovic a Kunčic pod Ondřejníkem.

Hasiči se zaměřili na likvidaci požáru střechy a prvního patra dřevěnice. U přízemí se dvěma pokoji již částečně prohořel strop a byla poškozena koupelna. Oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu asi za tři čtvrtě hodiny, další hodinu a půl pokračovalo dohašování s rozebíráním střešních (eternitová taška) a dřevěných konstrukcí. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet