Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár archivu RTG snímků v Léčebně TRN Janov

Ve čtvrtek 5. června 2008 v 9.21 hodin byl Krajským operačním a informačním střediskem v Plzni vyhlášen poplach jednotkám HZS ze stanice Rokycany, a dobrovolným jednotkám z Mirošova, Hrádku, Skořice, Dobřívi, Přikosic a Spáleného Poříčí. Ohlášen byl požár v přízemí léčebny Janov u Mirošova na Rokycansku.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár archivu RTG snímků v 1. PP, kde jsou uloženy rentgenové snímky za posledních 50 let. Odolnost konstrukce požáru je asi 60 minut. V posledním podlaží pětipatrové budovy se nacházely tři osoby léčené na otevřenou formu TBC, které bylo nutné zajistit a evakuovat. Pro evakuované osoby bylo nutné zajistit speciální lékařskou péči ještě před transportem z budovy. Po žebříku na střechu, odkud se hasiči ke zraněným osobám dostali, musel vystoupat i odborný personál, aby zajistil odpovídající péči. Poté museli hasiči jednu osobu snést v nosítkách a další dvě osoby vyvedli z objektu po schodech. Útočné proudy byly nasazeny do sklepení a na střechu objektu. Pomocí přetlakové ventilace byly prostory odvětrány.

V objektu Léčebny tuberkulózy a respiračních nemocí (TRN) Janov je v současné době léčeno kolem 120 pacientů. Prověřovací cvičení, které se 5. června 2008 uskutečnilo je další z řady cvičení, která jsou zaměřena na objekty s dlouhodobě léčenými pacienty a další zdravotnická zařízení.

Cílem cvičení bylo prověřit dojezdové časy jednotek. Prověřit znalost taktických postupů pro vedení zásahu v objektech zdravotnických zařízení určených pro léčbu infekčních chorob, záchranu osob a dálkovou dopravu vody. Cvičení mělo za úkol také prověřit vystrojenost a vybavenost jednotek.



Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje




-swo-

Sdílet