Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Štěstí přeje připraveným

Seriál

preventivních filmů „Štěstí přeje připraveným" je dostupný na internetu. Unikátní projekt hodlá Generálního ředitelství HZS ČR rozvíjet i nadále.

MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR již od roku 2005 vytváří seriál krátkých preventivních filmů „Štěstí přeje připraveným," který má informovat veřejnost o tom, jak se správně zachovat během nejrůznějších mimořádných situací.

Jak volat na tísňové linky, co dělat při požáru v domě, jak se zachovat při dopravní nehodě a další dosud vyrobené videoklipy jsou nyní dostupné na http://www.io­olb.cz/m/stes­tivideo.php – webových stránkách Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, v jehož videostudiu projekt vzniká.

Na téže webové stránce jsou zveřejněny i podrobnosti k vědomostní soutěži o hasicí přístroj, kterou nyní pro širokou veřejnost vyhlásili tvůrci seriálu.

Jednotlivé videoklipy seriálu je možné bezplatně používat k vlastnímu sebevzdělávání nebo je využít k výuce mládeže ve školách a školských zařízeních.

Všech 19 dosud vyrobených dvouminutových spotů je v současnosti vysíláno na celkem 38 kabelových kanálech, kde je může sledovat více než 2 miliony diváků. Seriál navíc nedávno vstoupil i na obrazovky sítě regionálních televizí RTA a narůstá i počet obcí, které tyto preventivní spoty umísťují na své webové stránky. (Subjekty zapojené do projektu jsou uvedeny dole.)


Cílem je, aby preventivní klipy mohlo sledovat co nejvíce lidí na celém území republiky," říká režisér seriálu Miroslav Bečička z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.

Jednou z našich hlavních úloh je preventivní působení na občany. Televize je médium, které dokáže oslovit velké množství lidí. Proto jsme rádi, že nám jednotlivé kabelové televize vyšly vstříc a poskytly patřičný prostor. Věřím, že se naše spolupráce bude nadále úspěšně rozvíjet," říká náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR pro prevenci a plánování plk. Ing. Miloš Svoboda.

Preventivní seriál vzniká ve videostudiu Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a na jeho realizaci se podílejí i další odborníci z MV-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Cílem tohoto projektu je přispět k informovanosti obyvatelstva a zvýšit tak připravenost občanů na nejrůznější druhy mimořádných událostí a na rizika, kterým mohou lidé každodenně čelit. Jednotlivé spoty přibližují nejrůznější témata z oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva a výstižnou a atraktivní formou divákům sdělují, jak rizikům přecházet a jak se zachovat v nejrůznějších krizových situacích.

Dosud byla zpracována tato témata: varovný signál, linky tísňového volání, evakuační zavazadlo, opuštění domácnosti, ïmprovizovaná ochrana, požár v domě, dopravní nehoda, propan butan, nález zavazadla, požární hlásiče, vypalování trávy, díky spolupráci s Policií ČR, Ministerstvem zahraničních věcí a zdravotnickými záchranáři vznikly i díly věnované resuscitaci, umělému dýchání, kapsářům, krádeži auta, nebo krizových situacím v zahraničí. Na tvorbě seriálu se kromě odborníků HZS ČR podílejí i další složky IZS – Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba, Český červený kříž atd.

MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR rovněž spolupracuje se společností PROSPERITA o.p.s., která preventivní seriál doplněný o metodické materiály, aktuality ze záchranářského prostředí a znalostní soutěže využívá v rámci svých vzdělávacích aktivit a pomůže je rozšířit ve školách a vzdělávacích centrech.

Ve videostudiu Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč se pro potřeby HZS ČR vytvářejí propagační, výukové, instruktážní a dokumentační videosnímky. Bližší informace získáte na stránce www.ioolb.cz.



kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

SUBJEKTY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU „ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENýM"
 



Název společnosti

Místa pokrytí



TV MARKO

Nový Bohumín, www.tik.tvmarko.cz



OIK TV

Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Přívrat, Třebovice, Jevíčko, Velké Opatovice, Pečky, Chýně, Ořech, Stochov, Milevsko, Tábor, Sezimovo Ústí, Bechyně, www.oik.cz



RTA-Hradec Král.

Hradec Králové + 5 regionů v ČR



KKARNEVAL-t.p.m.c. s.r.o. Plzeň

Plzeň, Brno, Děčín, Frenštát p.Radhoštěm, Cheb, Chomutov Jirkov, Kralupy, Litoměřice, Litomyšl, Litvínov, Louny, Most, Neratovice, Nymburk, Ostrava, Otrokovice, Pardubice, Plzeň, Praha, Příbram, Rokycany, Roudnice n.Labem, Sokolov,Teplice, Ústí n.Labem, Veselí nad Moravou, Zlín a Žatec



NOEL – Hodonín

Dubňany, Horní Bojanovec, Ježov, Lužice, Milotice, Velké Němčice, Ostrožská Lhota, Ratíškovice, Baťovka, Rohatec, Sokolnice, Starovice, Šitbořice, Těmice, Domanín, Vracov a Žeratice, www.noel.cz



KTVM Velké Mez.

Velké Meziříčí, www.ktvm.cz



KT Jeseník

Jeseník, www.ktjes.cz



PROSPERITA

Zlín – internet, www.prosperita-ops.cz , www.erudia.cz



TV Havlíčkův Brod

Havlíčkův Brod, www.hbin.cz



TV FOCUS

Klášterec nad Ohří, Kadaň, www.tv-focus.cz



KT Přerov

Přerov, Radslavice, Sušice, Kozlovice, Újezdec, Beňová, Troubky a Henšlov, www.ktvprerov.cz



KT Semily

Semily, Chuchelno. www.semily.cz



MAME M.B.

Moravské Budějovice, www.ktvmb.cz



VIDEOFILM ST.

Kutná Hora, www.videofilmkh.cz



KT Město R.N.J.

Rokytnice nad Jizerou, www.mesto-rokytnice.cz



OBECNÍ ÚŘAD

Chuchelná, www.chuchelna.cz



OBECNÍ ÚŘAD

Horní Branná, www.jilemnice.cz/hbranna



OBEC Benešov u S.

Benešov u Semil, www.benesovusemil.cz



TECHNICKÉ SL.

Okříšky, www.okrisky.cz



OBEC Darkovice

Darkovice, www.darkovice.cz



OBEC Lánov

Lánov, www.lanov.cz



LOCAL TV PLUS

Klimkovice, Velká Polom, Nová Bělá, Příbor, Sviadnov, Vratimov, Bílovec, Brušperk a okolí, www.localtv.cz



KT Třinec

Třinec a okolí, www.tvtrinec.cz



KT Žacléř

Žacléř a okolí, www.kt-zacler.net



KT – SAT PLUS

Praha, Kladno, Brno, Ostrava, Havířov, Karviná, F.Místek, Orlová, Opava, Hlučín, N.Jičín, Liberec, Jablonec n.N., Ústí nad Labem, Hradec Králové, Uherské Hradiště, Vyškov n.Moravě, Valašské Meziříčí, Vsetín, České Budějovice, Kutná Hora, Jindřichův Hradec, Strakonice, Čelákovice, Lysá n.Labem, Náchod, Hodonín,Karlovy Vary, Sokolov, Mohelnice, Třebíč, Litovel, Svitavy, Blučina. – www.satplus.cz



OBECNÍ ÚŘAD

Koberovy – www.koberovy.cz



OBECNÍ ÚŘAD

Jesenný – www.jesenny.cz



Ing.Martin Strouhal MS VIDEO

Zábřeh, Postřelmov – www.moravanet.cz



TELTO Prachatice

Prachatice, Volary a Volyně – www.nettel.cz, infokanal@telto.cz



KT Břeclav

Břeclav – www.rtv5.cz



KATEL Prachatice

Prachatice,Vodňany, Nová Pec – www.katel.cz



INVEST TEL

Klatovy – www.ktnet.cz



F.C.A. a.s.

Benešov, Beroun, Bohumín, Holýšov, Hrádek u Rokycan, Jihlava, Mělník, Mnichovo Hradiště, Moravská Třebová, Olomouc, Prostějov, Přeštice, Rakovník, Roudnice nad Labem, Rumburk, Šluknov, Štětí, Úštěk, Vlašim, Votice



Městys Mladé Buky

Mladé Buky – www.obecmladebuky.cz





Obec Těmice

Těmice – www.temice .cz



Město Mohelnice

Mohelnice – www.mohelnice.cz



Obec Milotice

Milotice – www.milotice.cz



Obec Příšovice

Příšovice – www.prisovice.cz



HZS Zlín

HZS Zlínského kraje – www.hzs-zlkraje.cz



KT Rychnov

www.rychnov-city.cz









Na internetu

Zlín – Prosperita o.p.s. – www.erudia.cz





MÚ Kyjov – www.kyjov.cz





Statutární město Děčín – www.mmdecin.cz





Kabelová televize Žacléř – www.kt-zacler.cz








-wap-

Sdílet