Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

13 jednotek bojovalo s požárem skládky u obce Hůry na Českobudějovicku

Dne 11. srpna 2015 byl v půl deváté večer ohlášen požár odpadu u obce Hůry na Českobudějovicku. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár černé skládky odpadu, na které se nachází slisované balíky hadrů (oblečení), koberců, pneumatiky apod.

K události postupně vyjelo 13 jednotek požární ochrany a to jednotky HZS Jihočeského kraje ze stanice České Budějovice a Suché Vrbné a jednotky SDH obcí Borovany, Rudolfov, Žabovřesky, Zliv, Dubné, Ledenice, Hluboká nad Vltavou, Hrdějovice, Lišov, Nové Homole a jednotka HZS podniku SŽDC České Budějovice.

Na místo události se dostavil ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš, náměstek ředitele pro prevenci a CNP plk. Ing. Milan Brabec a náměstek ředitele pro ekonomiku plk. Mgr. Zdeněk Kala, MBA. Dále také ředitel Územního odboru České Budějovice plk. Ing. Petr Polívka, který jako územní řídící důstojník následně převzal velení zásahu. O situaci byl informován zastupující primátor města České Budějovice i hejtman Jihočeského kraje.

Plocha se skládky je odhadována 50 × 60 m, přičemž samotný požár je rozšířen na ploše cca 20 × 30 m. Komplikací byla výška skládky, která je odhadovaná na 7–8 m. Ve 22:05 hod. byl vyhlášen 3. stupeň poplachu a v současné době je požár lokalizován a probíhají hasební práce s postupným rozebíráním skládky.

Většina dobrovolných jednotek zasahovala s využitím cisternových automobilových stříkaček (CAS), příp. dopravních automobilů (DA) s přenosnou stříkačkou.

HZS Jihočeského kraje na požár vyslal techniku:

  • CAS 20 M3LP – Camiva
  • CAS 20 S2T – Scania 4×4
  • CAS 30 S 2VH – Actros
  • PKN MB Actros 4×2
  • PKN 10 Scania 6×6
  • TA 2 Vario laboratoř
  • KHA 32 T 148
  • VEA – L2V

Dále byla požádána o spolupráci chemická laboratoř HZS Středočeského kraje Kamenice na podrobnější měření škodlivin v ovzduší vznikající v důsledku požáru. Byla nasazena speciální těžká technika Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín a to T 815 6×6 UDS-214, (UDS-114) (univerzální dokončovací stroj) se lžící, která prováděla rozhrabávání požářiště, aby mohlo dojít k uhašení jednotlivých ohnisek uvnitř skládky. Další speciální technika, která byla využita při hašení skládky je kombinovaný hasicí automobil – prášek – pěna (rok výroby 1978 – nejstarší akceschopná technika HZS Jihočeského kraje, České Budějovice).

Jako hasivo bylo v první fázi využito pěny a následně i prášku z uvedeného KHA. Optimální kombinací hasebních postupů došlo k rychlé lokalizaci požáru. Likvidace požáru bude probíhat v následujících dnech.

Na místě zásahu spolupracovala Policie ČR, Městská policie města České Budějovice a zástupci Krajského úřadu Jihočeského kraje, České inspekce životního prostředí a starosta obce Hůry.

Vzhledem k velkému vývinu kouře a následně i popílku vznikajícího při hoření skládky odpadu byla aktivována ochranná opatření ochrany obyvatelstva a občané okolních obcí a města České Budějovice byli informováni o vzniklé události a varováni před vycházením z obydlí a otevíráním oken. Příčina vzniku požáru je v šetření zástupců HZS Jihočeského kraje a Policie ČR.

Požár byl lokalizován ve 23:22 hodin a v současné době probíhá likvidace požáru. Na místě zůstávají 2 JPO – jednotka stanice Suché Vrbné s technikou CAS 32 S3R a jednotka stanice České Budějovice s technikou CAS 20 M3LR a PKN MB Actros 4×2. Vlastníkem pozemku je Ministerstvo obrany – událost je řešena ve spolupráci s MO, v ostatních případech s PČR a dalšími orgány státní správy a samosprávy.

Sdílet