Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali v Adršpachu požár hrabanky v těžko přístupném terénu, zasahoval i vrtulník

Od úterý 11. srpna 2015 odpoledne bojovaly čtyři jednotky hasičů s požárem lesní hrabanky v oblasti Křížového vrchu u Adršpachu na Náchodsku.

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v 17:17 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Broumova a Náchoda, dále dobrovolní hasiči z Teplic nad Metují a Adršpachu celkem s osmi zásahovými vozidly. Hořelo v těžko přístupném terénu se skalními útvary a vysokým převýšením. Hasiči se tak nemohli dostat s technikou k místu požáru a museli povolat vrtulník s bambi vakem. Jeho plnění vodou probíhalo na louce u Dolního Adršpachu.

Pilot vrtulníku provedl celkem šestnáct shozů vody na nejvíce zasažená místa. Hasiči zároveň natáhli více jak 500 metrů dlouhé dopravní vedení z hadic, až na vrchol Křížového vrchu. Celý zásah byl pro ně kvůli vysokým teplotám velice náročný a vyčerpávající. Čerpací stanoviště pro doplňování vody do cisteren bylo zřízeno u pískovny v Dolním Adršpachu. Ještě dnes 12. srpna 2015 ráno se na místo opět sjely všechny jednotky a provedly dohašení doutnající hrabanky a rozebrání dopravního vedení.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet