Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úspěchy Dráčka HASÍKA

Obyvatelé

bytového domu na ulici E. Hakena 1 v Krnově mohou být oprávněně pyšní na dvojici žáků Jaroslava a Moniky Kováčových z Krnovské I. Základní školy (2. třída), kteří přispěli svým jednáním k zamezení ztrátám na lidských životech a k větším ztrátám na majetku.

Obyvatelé bytového domu na ulici E. Hakena 1 v Krnově mohou být oprávněně pyšní na dvojici žáků Jaroslava a Moniky Kováčových z Krnovské I. Základní školy (2. třída), kteří přispěli svým jednáním k zamezení ztrátám na lidských životech a k větším ztrátám na majetku.

Děti prochází programem preventivně výchovné činnosti v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva pod názvem „HASÍK", který probíhá hojně každým rokem na základních školách po celém Moravskoslezském kraji, a který se týká žáků 2. a 6. tříd. Na základní školy dochází speciálně vyškolení instruktoři z řad profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří učí děti např. jak a kam správně ohlásit požár nebo jinou mimořádnou událost, jak se chovat při požáru, proč nezneužívat tísňové linky, jaké jsou hasicí přístroje a na které látky je můžeme použít atd. Herní formou instruktoři přednášejí žákům druhých tříd, za to v šestých třídách je spíše beseda se žáky. Tímto programem prošli i žáci 2. třídy I. Základní školy v Krnově, kterým přednášela slečna Kristýna Siudová – sbor dobrovolných hasičů města Krnova. Jde vidět, že děti z programu HASÍK si vždy odnesou nejen dárkové předměty, ale i vědomosti, které mohou uplatnit v případě tísně, popř. když mohou pomoci.

V pondělních odpoledních hodinách dne 28. 4. 2008 začaly v panelovém domě na Hakenově ulici hořet dřevěné sklepní kóje. Ze sklepů vycházel hustý dým, kterého si všimli dvě děti hrající si opodál – Jaroslav a Monika Kováčovi. Nezaváhali a během chvilky našli telefonní budku, kde vytočili číslo 112, které se naučili spolu s ostatními žáky. Požár včas a správnou formou ohlásili a uvedli „kdo volá, kde se co děje, co se děje". Po ohlášení byla na místo události vyslána profesionální jednotka hasičů ze stanice Krnov a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Krnova. Požáry sklepních prostorů v bytových domech jsou z pohledu hasiče velice složité. Průběh požáru v uzavřeném prostoru se vyznačuje za velkého vývinu zplodin hoření (kouře), a to pro hasiče znamená skoro nulovou viditelnost a problém tento prostor odvětrat. Proto byli krnovští hasiči nuceni rozbít několik bočních okenních otvorů. Během následující půlhodiny byl požár zlikvidován. Důležité ale je, že nikdo nebyl zraněn.

Všímavostí a pohotovou reakcí Jaroslava a Moniky Kováčových, kdy včas a správně nahlásili požár, si vysloužili odměny, které jim byly oficiálně předány před fotoaparáty a televizními kamerami v tělocvičně základní školy od zástupců Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje územního odboru Bruntál, zástupců programu HASÍK, zástupců Městského úřadu Krnov. Spolužáci, kteří zaplnili tělocvičnu a odměnili dva hrdiny bouřlivým potleskem.


Info: Ing. Antonín Ušela, HZS MSK, Územní odbor Bruntál

 -wap-

Sdílet