Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zničil tři vozidla

Na dva miliony korun vyšetřovatel HZS Jihomoravského kraje předběžně odhadl škodu, kterou v noci z pátku na sobotu způsobil požár tří motorových vozidel v Hapalově ulici v Brně-Řečkovicích.

Na dva miliony korun vyšetřovatel HZS Jihomoravského kraje předběžně odhadl škodu, kterou v noci z pátku na sobotu způsobil požár tří motorových vozidel v Hapalově ulici v Brně-Řečkovicích. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v pátek ve 23.45 hodin, na místě zasahovaly tři požární jednotky – profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici a dobrovolná jednotka městské části Brno-Komín.

Na parkovišti v Hapalově ulici, které je pod mimoúrovňovým křížením Hradecké ulice komunikace R 43 nad obytnou zástavbou městské části Brno-Řečkovice, začalo hořet vozidlo Škoda 120. Oheň se rozšířil také na sousední vozidla – dodávku Citroen Jumper s přívěsem naloženým barvami a ředidly a tahač Mercedes – Benz s návěsem naloženým sudy a bednami s pivem. Hasiči proti plamenům nasadili tři vodní proudy se smáčecí pěnou, z toho dva proudy na hašení hořících vozidel a další proud na ochranu tahače Mercedes Benz. Do uzamčené dodávky Citroen museli při likvidaci ohně vniknout násilím. Požár hasiči dostali pod kontrolu minutu po sobotní půlnoci, likvidaci ukončili v 1.03 hodin.

I když se nepotvrdila původní informace, že v přívěsu dodávky Citroen je náklad nebezpečných chemikálií (na přívěsu byly naloženy běžné barvy a ředidla), hasiči z vozovky na požářišti odebrali vzorky k rozboru v chemické laboratoři. Sudy s barvami a ředidly z přívěsu dodávky hasiči před ohněm vynesli do bezpečí. Protože při požáru se do okolí šířil intenzívní žár, hasiči pomocí termokamery monitorovali teplotu okolí požářiště a zejména mostního tělesa komunikace R 43. Kontrolní měření neprokázala jeho poškození. Vysoká teplota však na spodní části mostního tělesa zničila plastové potrubí k odvodu dešťové vody. Parkoviště v okolí požáru zůstalo vzhledem k šetření události uzavřeno.

Požár zcela zničil vozidlo Škoda 120, téměř zničená zůstala dodávka Citroen Jumper s přívěsem, a návěs nákladního tahače s pivem. Rozšíření požáru na tahač Mercedes-Benz se hasičům podařilo zabránit. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření a podrobnosti budou v sobotu dopoledne na místě šetřit experti HZS Jihomoravského kraje a Policie ČR. Škoda způsobená požárem podle předběžného odhadu dosahuje dvou milionů korun, hodnotu tahače Mercedes – Benz uchráněného zásahem hasičů vyšetřovatel předběžně vyčíslil na čtyři miliony korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Noční požár vozidel v Brně

-kow-

Sdílet