Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Autotecu 2008

V termínu 4.-8. 6. 2008 se na Brněnském výstavišti koná veletrh užitkových automobilů a příslušenství Autotec.

V termínu 4.-8. 6. 2008 se na Brněnském výstavišti koná veletrh užitkových automobilů a příslušenství Autotec, který se v sudých letech střídá s výstavou osobních vozů Autosalon. I letos bylo na výstavě několik hasičských exponátů, takže dovolte krátké představení.

Začnu v expozici domácího výrobce. Tatra uvedla na trh motor TATRA ON AIR TM T3D-928 EURO 5 SCR, tento vzduchem chlazený motor jako první na světě splňuje emisní normy EURO 5 bez použití elektronicky řízeného vstřikovacího čerpadla. V expozici nechyběla ani armádní Tatra řady 810.

Tatra pro HZSP Tatra
Nejzajímavější ale byla jistě T815 230 R55 19.325.4×4.2.411 CAS 20 T2R s nástavbou THT. Ta je připravena pro podnikové hasiče Tatry, kteří se konečně dočkají nové techniky na svém podvozku. Caska o celkové hmotnosti 18t má nádrž o objemu 3600 l, čerpadlo Godiva, vyprošťovací zařízení Lukas. Očekávám, že až bude plně vybavena a zařazena na výjezd, se na Požárech objeví podrobný článek.

Man přivezl také CAS 20 s nástavbou THT řízenou CAN sběrnicí, která byla představena na letošním Pyrosu. Caska je postavena na podvozku Man TGM 13.240 4×4 BL.

V expozici Scanie byla caska olomouckých hasičů na podvozku P340 LB 4×2 HHZ CrewCab s nástavbou THT.

Mercedes představoval známé Bronto na podvozku Econic HZS Moravskoslezského kraje.

V expozici Mitsubishi poutal pozornost Outlander 2.0 DI-D brněnských vyšetřovatelů. Nástavbu dodala brněnská firma Techsport. V úložném prostoru je na zpevněné podlaze umístěna kontejner Mobil-Box s vyšetřovacím vybavením, další příslušenství je upevněno na přepážce zavazadlového protoru. Poněkud horší přístup je k dýchacímu přístoji a hasičákům umístěných za zadními sklopnými sedačkami. Vozidlo má oproti sériovému provedení spodní hliníkové ochranné kryty, VRZ je značky FS Vama.

Nechyběla ani expozice vozů Gaz s dopravním automobilem GAZterra 4×4 s motorem Steyer v hasičském provedení DAK Vydra. Dodavatelm je Eltrans Liberec. Klasické expozice zaměřené na bezpečnost silničního provozu mělo ministerstvo dopravy, Besip. Policie ČR měla standartně vystaveno Mondeo, VW transportéry, Octavie, motocykl Honda ST 1300A P Pan European s kamerovým systémem Polcam. Policie představila také nový typu laserového radaru „Laser Ultrabyte 100 LR“ s kamerou.

FD servis vystavoval VW Crafter s nástavbou Strobel pro středočeského soukromého zákazníka.

Ještě zmíním, že výstražná zařízení vystavovala samozřejmě Tesla Holomý, Hella, ale mnoho dalších firem prodávající Britaxy, Wheleny, Federaly, Premier Hazardy a další. Nejzajímavější exponát tohoto typu však dovezla rakouská firma A.Pieringer Gesellschaft, výstražný systém Smart Arrow FS Vama s automaticky výklopnou šipkou s LED moduly Sputnik a volně programovatelným LED displejem.

Pro Požáry.cz Jaroslav Šorf

-kow-

Sdílet