Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Záhorovice na Uherskohradišťsku zasahovaly tři jednotky hasičů u požáru rodinného domu

Požár byl ohlášen na tísňovou linku hasičů dne 15. 8. 2015 ve 23:10 hodin. Uhasit oheň vyjeli profesionální hasiči z Uherského Brodu a dobrovolní hasiči obcí Záhorovice a Bojkovice. Dohromady k požáru vyjely tři cisternové stříkačky a jedna automobilová plošina.

První se na místo události dostavili ve 23:19 hodin hasiči z Bojkovic. Hasiči dostali oheň pod kontrolu za 25 minut od příjezdu první jednotky. Po uhašení plamenů byla termokamerou provedena kontrola stavby, zda se někde nenalézají skrytá ohniska a dále se kontrolovala teplota konstrukcí. Hasební práce byly ukončeny 16. 8. 2015 v 00:35 hodin.

V době úderu blesku do střechy dvoupodlažního přístavku rodinného domu byl majitel doma. Jeho i souseda vyhnala ven ohlušující rána. Vyběhli oba ven a uviděli, že hoří střecha přístavku. Plameny prý v počátku prskaly jako rachejtle. Soused roztáhl zahradní hadici a až do příjezdu hasičů hasil oheň vodou a taky ochlazoval konstrukce sousedního domu.

Dům zasažený požárem je dvoupodlažní s podkrovím a stojí v řadové zástavbě. Je zajímavé, že i když je nižší jak okolní domy, vybral si blesk právě tuto stavbu. Pravděpodobně si blesk našel cestu kvůli použitým kovovým materiálům v hřebeni sedlové střechy.

Na místo požáru se dostavil vyšetřovatel hasičů, který určil jednoznačnou příčinu vzniku požáru úder blesku.

Škoda způsobená požárem byla stanovena v předběžné výši 700 000 korun. Hasebním zásahem byl uchráněn majetek v předběžné výši 2 000 000 korun.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet