Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Seniorka nepřežila nehodu

K tragické

dopravní nehodě vyjížděli hasiči včera odpoledne do obce Syrovice na Brněnsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 13.26 hodin a na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Židlochovicích a v Pohořelicích.

K tragické dopravní nehodě vyjížděli hasiči včera odpoledne do obce Syrovice na Brněnsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 13.26 hodin a na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Židlochovicích a v Pohořelicích. Na křižovatce v obci se střetla vozidla Škoda Fabia a Opel Corsa. Škodovka čelně narazila do pravé boční části vozidla Opel. Ve zdemolované boční části vozidla Opel zůstala na pravém předním sedadle zaklíněná těžce zraněná 75letá spolujezdkyně.

Žena, kterou z auta hasiči vyprostili po odstranění zdeformovaných dveří, nejevila známky života. Hasiči ženě poskytli první pomoc. Oživovací pokusy hasičů i přivolaných zdravotníků však nebyly úspěšné a žena zemřela. Zdravotníci ošetřili jejího 76letého manžela, který byl zraněn na hlavě.

Hasiči kromě pomoci zraněným na vozidlech udělali protipožární opatření a správce veřejného osvětlení uvědomili o poškozeném sloupu, do kterého narazila zadní část vozidla Opel. Po vyšetření nehody pomohli při úklidu a očištění vozovky. 

Hasiči zasahovali u srážky vlaků

Ke srážce dvou osobních vlaků včera odpoledne hasiči vyjížděli na brněnské hlavní nádraží ČD. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 15.10 hodin, na místo vyjely tři jednotky hasičů – místní profesionální podniková jednotka hasičů Českých drah a profesionální jednotky ze stanic v Lidické a Bauerově ulic.

Dva osobní vlaky se bočně střetly v prostoru železničního viaduktu přes Křenovou ulici v místě, kde se dvě koleje spojují do jedné. Při kolizi vykolejily dva vagony. Protože se nehoda stala na mostě, velitel zásahu na místo pro případnou evakuaci lidí povolal i automobilový žebřík. Hasiči spolu s policisty místo nehody uzavřeli a podrobně prozkoumali. Opakovaná prohlídka zasažených vagonů i bezprostředního okolí nehody však prokázala, že ve vagonech nezůstal nikdo zaklíněn a všichni cestující z vlaků v pořádku vystoupili. Zdravotníci ošetřili 13letého chlapce, který utrpěl šok a železničářku, zraněnou na ruce. Automobilový žebřík k evakuaci lidí nebylo nutné použít, protože všichni lidé z vlaků odešli na nádraží. Provoz na železniční trati přerušen nebyl, vlaky projížděly po jedné koleji.

Protože odstranění následků nehody vyžadovalo speciální techniku a vyprošťování vykolejených vagonů bylo možné zahájit až po vyšetření nehody, velitel zásahu jednotek HZS Jihomoravského kraje místo krátce před 16. hodinou předal hasičů z jednotky Českých drah.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-wap-

Sdílet