Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové zásahy hasičů na Vysočině

Během víkendu 7. 6. – 8. 6. 2008 hasiči na Vysočině vyjížděli celkově k

Ilustrační foto
30 událostem. V sobotu hasiči zasahovali u 20 událostí, při kterých bylo 12 osob zraněno a 1 osoba zemřela. Škoda způsobená událostmi byla předběžně vyčíslena na 1.565.000 Kč. Uchráněny byly hodnoty ve výši 1.050.000 Kč.

V neděli byla situace na Vysočině klidnější – hasiči zasahovali u 10 událostí, u kterých byly 2 osoby zraněny.



Výběr z víkendových zásahů

Požáry – sobota 7. 6. 2008

V 10:59 hodin vyjížděli hasiči ze stanice Havlíčkův Brod do Polní ulice k požáru plastového kontejneru. Hasiči požár likvidovali vysokotlakem. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 25.000 Kč. Uchráněny byly hodnoty ve výši 50.000 Kč. Příčina požáru je nadále v šetření.

V 17:16 hodin vyjeli profesionální hasiči z Bystřice nad Pernštejnem a dobrovolní hasiči z Nového Města na Moravě k obci Divišov k dopravní nehodě dvou osobních automobilů. Následně došlo k požáru jednoho z nich. Při dopravní nehodě bylo 5 osob zraněno – v době požáru byly již mimo vozidla. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 30.000 Kč.

V 18:24 hodin byl operační středisko HZS kraje Vysočina ohlášen požár stavební buňky s přístřeškem v obci Mostiště. Požár likvidovala jednotka profesionálních i dobrovolných hasičů z Velkého Meziříčí a dobrovolní hasiči z Křižanova. Škoda byla vyčíslena na 10.000 Kč. Příčina je v šetření.

Ve 23:20 hodin byl na Krajské operační a informační středisko hasičů ohlášen požár novostavby rodinného domu v obci Karasín na Žďársku. Hasiči zasahovali v dýchací technice a požár likvidovali 3 C proudy. Na místě události byla zřízena dálková doprava vody. Na místě zasahovalo 5 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů – Bystřice nad Pernštejnem, Dalečín, Karasín a Rožná. Zásah byl ukončen před čtvrtou hodinou ranní, kdy bylo požářiště předáno veliteli místní jednotky sboru dobrovolných hasičů.

Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 1.500.000 Kč. Příčinou požáru bylo úmyslné zapálení. Událost je v šetření Policie ČR.

Požár – neděle 8. 6. 2008

V 15:31 hodin vyjížděli profesionální hasiči z Telče a dobrovolní hasiči z Nové Říše a Mysletic do obce Radkov k doutnajícím briketám ve stodole u rodinného domku. Hasiči na místě prováděli rozhrabávání a vynášení briket.

Dopravní nehody – sobota 7. 6. 2008

K prvnímu zásahu na dopraví nehodě vyjížděli krátce před polednem hasiči ze stanice Humpolec a to směrem z Humpolce na Jihlavu. Při dopravní nehodě osobní automobil narazil do stromu a došlo ke zranění jedné osoby, kterou hasiči museli vyprostit pomocí vyprošťovacího zařízení. Na místě zasahoval vrtulník zdravotnické záchranné služby.

V 13:21 hodin vyjížděli hasiči z Humpolce na dálnici D1 na 97,5 km ve směru na Prahu, kde došlo k dopravní nehodě jednoho osobního automobilu. Dopravní nehoda se obešla bez zranění. Hasiči na místě provedli protipožární opatření a vozidlo zajistili proti úniku provozních kapalin. V tuto dobu na dálnici velmi hustě pršelo.

V 16:31 hodin vyjížděli opět humpolečtí hasiči na dálnici D1 a to na 103 km ve směru na Brno. Při dopravní nehodě jednoho osobního automobilu byly 2 osoby zraněny – byly předány zdravotnické záchranné službě.

Po páté hodině odpolední vyjížděli hasiči z Pacova k obci Hrádek k dopravní nehodě jednoho osobního automobilu, které čelně narazilo do stromu. Při nehodě byly 3 osoby zraněny. Po jejich vyproštění byly následně zdravotnickou záchrannou službou transportovány do nemocnic.

V 19:57 hodin vyjížděli opět hasiči z Pacova k dopravní nehodě motocyklu k obci Lukavec. Při nehodě byl motocyklista zraněn. Hasiči zajistili místo nehody.

Dopravní nehody – neděle 8. 6. 2008

V 6:54 hodin ráno vyjížděli hasiči z Polné k dopravní nehodě jednoho osobního automobilu, které skončilo na střeše v příkopu, na silnici z Janovic směrem na Bohdalín. Při příjezdu hasičů na místo události bylo auto opuštěno. Jednotka provedla zajištění místa události a dále odstranila nakloněný strom nad vozovkou, který hrozil pádem.

Po půl deváté večer zasahovali hasiči z Jihlavy v obci Střítež u dopravní nehody dodávky a motocyklu. Při dopravní nehodě byly dvě osoby zraněny – předány do péče zdravotnické záchranné služby.

Záchrana osoby – sobota 7. 6. 2008

V 18:37 hodin bylo na operační středisko HZS kraje Vysočina nahlášeno pohřešování osoby, která se ztratila při koupání v rybníce u hotelu Amerika ve Velkém Meziříčí. Na místo vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči z Velkého Meziříčí. Na místě hasiči dle pokynů Policie ČR pomocí člunu i v blízkém okolí prohledávali místo události. Na místo byli povoláni potápěči Policie ČR. V 22:14 byla nalezena utonulá osoba, která byla pomocí člunu dopravena na břeh. Událost je v šetření Policie ČR.

Zásahy v souvislosti s deštěm a bouřkami

Během víkendu hasiči na Vysočině v souvislosti s deštěm a bouřkami zasahovali jen v několika případech: v sobotu po druhé hodině odpolední v Horní Vsi na Pelhřimovsku čerpali vodu ze sklepa rodinného domku, ve třech případech pomáhali s úklidem vozovku od naplaveného bahna – Dobrá u Přibyslavi, Vícenice u Náměště nad Oslavou a v Radešínské Svratce na Žďársku.

V neděli ráno hasiči v areálu havlíčkobrodské nemocnice odstranili několik spadlých stromů.


Info: Denisa Vrbová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina

-wap-




Sdílet