Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bojový řád 39/P: Požáry v divadlech

Součástí budov divadel jsou zpravidla prostory určené pro shromáždění nejméně 200 osob. V budovách divadel se zpravidla provozují činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím. Rozsah vybavení divadel a jejich dispoziční řešení a vybavení je

ovlivněno tím, zda jde o stálou scénu, divadlo s občasným provozem nebo o divadlo ve víceúčelové budově.

Divadelní budovy jsou charakteristické svou dispoziční variabilitou, rozsahem zastavěného prostoru a různorodostí využití prostorů, což má za následek obtížnou orientaci v budově, zejména v prostorech nepřístupných veřejnosti.

Největší nebezpečí z hlediska rozvoje požáru se vyskytuje na jevišti a v přilehlých prostorech v důsledku používání velkého množství různorodých, lehce hořlavých materiálů na dekorace, rekvizity a garderobu. Velká výška jednotlivých prostorů podporuje rychlou výměnu plynů a vznik komínového efektu, zejména v prostoru jeviště s provazištěm.

Rychlému rozvoji požáru napomáhají různé šachty, které propojují jednotlivé prostory. Hořením značného množství lehce hořlavých materiálů, včetně plastických hmot, vzniká velké množství toxických zplodin hoření.

Pro jednotky je hašení komplikováno obtížnou přístupností k místu požáru, špatnou orientací v zakouřených prostorech a velkou koncentrací osob nejen v hledišti, ale i v zázemí jeviště. Obslužný personál se vyskytuje ve všech prostorech budovy.

Sdílet
Přiložené soubory
P.39 Divadla.pdf zobrazit online PDF 67 kB