Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stíny útočí aneb fotograf hasičů z Kobeřic David Bernard jede na EURO 2008

V

Stíny útočí - foto David Bernard
mezinárodní fotografické soutěži pořádané firmou CANON, která se koná v rámci Mistrovství Evropy 2008 ve fotbale, se rodák z Kobeřic dostal mezi osm nejlepších. Celkem se soutěže zúčastnilo přes 41 000 lidí z celé Evropy. Soutěž, která byla určená pro osmnáct zemí Evropy, byla vypsána ve čtyřech kategoriích: Sport, Makro, Krajina a Portrét. Celkem se do ní zapojilo přes čtyřicet jedna tisíc lidí z celé Evropy.

V mezinárodní fotografické soutěži pořádané firmou CANON, která se koná v rámci Mistrovství Evropy 2008 ve fotbale, se rodák z Kobeřic dostal mezi osm nejlepších. Celkem se soutěže zúčastnilo přes 41 000 lidí z celé Evropy. Soutěž, která byla určená pro osmnáct zemí Evropy, byla vypsána ve čtyřech kategoriích: Sport, Makro, Krajina a Portrét. Celkem se do ní zapojilo přes čtyřicet jedna tisíc lidí z celé Evropy.

Osmadvacetiletý rodák z Kobeřic David Bernard se přihlásil do kategorie Sport se snímkem Stíny útočí. Ten vznikl při Mistrovství Evropy v požárním sportu v Ostravě v září loňského roku. David Bernard se velmi často účastní akcí s hasiči z Kobeřic. Fotí jak opravdové zásahy, tak požární sporty.

Někdy jen zírám, v jakých polohách fotí naše hašení při požáru nebo jiné zásahy," uvedl bratr fotografa a zároveň člen zásahové jednotky hasičů z Kobeřic Pavel Bernard.

Nicméně i dobrovolné focení někdy přináší svá negativa. Při jedné hasičské akci v červnu 2006 byla definitivně zničena jeho digitální zrcadlovka. „Ale tato událost jej neodradila od dalšího focení nejen s hasiči," poznamenal Pavel Bernard. V českém kole fotografické soutěže se David Bernard dostal mezi posledních 10 účastníků v této kategorii. „V další fázi hodnocení jeho fotografie vyhrála kategorii v České republice a David postoupil do semifinálového kola, ve kterém již soupeřil s dalšími 17 fotografy, vítězi této kategorie v dalších evropských zemích," popsal serveru Požáry.cz bratr fotografa a dodal, že je obrovským úspěchem jeho vítězství v semifinále a postup do finálového kola. Ve finálovém kole, které se bude odehrávat v rámci Eura 2008 ve Vídni, již bude soupeřit s vítězi ostatních tří kategorií. Dva fotografové reprezentují Velkou Británii, stejný počet Německo, jeden pochází z Francie, další ze Švédska a osmičku doplňuje Dán. Finále se uskuteční od 20. do 25. června. Profesionální fotograf hodnotitel vybere mezi finalisty výherce jednotlivých kategorií. Ti se v druhé polovině letošního roku zúčastní mise, která by měla změnit jejich fotografický život.

Info: Pavel Bernard
Foto: David Bernard

-wap-

Sdílet