Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči v Horažďovicích mají automobilový žebřík, sadu z jejich staré IFA jim ve Velimi namontovali na podvozek MAN

V roce 2013 začali hasiči v Horažďovicích jednat s obcí o obměně podvozku na požárním žebříku AZ 30 IFA. Tehdejší vozidlo bylo zařazeno do služby v roce 1976. Po setkání se zástupci obce, HZS Plzeňského kraje a krajským úřadem se povedlo vyhlásit dotaci kraje na repasi této výškové techniky. Výběrové řízení vyhrála firma KOV Velim, do jejíhož areálu byla IFA začátkem září 2014 odvezena.

Ve Velimi byl celý žebřík rozebrán, sada rozložena na samostatné díly a tak začala stavba na novém podvozku MAN TGL 10.220 4×2 BL s pneumatikami 10R – 17,5.

Byla vyměněna čerpadla, všechny tlakové hadice, ovládací lana a další součásti nástavby. Po celou dobu rekonstrukce hasiči sledovali a připomínkovali pracovní postupy na nástavbě. Například při stavbě skříně za kabinou proběhla oproti plánu změna umístění výsuvů a vyvedení tlakového vzduchu.

Kabina vozu je dvoumístná, vybavená radiostanicí Motorola 360, dvěma LED světly Adalit 3000, ovládáním výstražného a zvukového zařízení a videokamerou pro snímání i za snížené viditelnosti. Výstražné světlo modré barvy lze zapínat zvlášť (horní majáky, přední a boční se zadními blikači).

Levá roleta za kabinou je vybavena elektrocentrálou a na horizontálním výsuvu sekyrami, vazáky, vysouvacím žebříkem, stativem a dalšími technickými prostředky.

Prostřední roleta má tři police (z toho jsou dvě spodní výsuvné), na kterých jsou uloženy prostředky na zvedání zvířat, přenosná proudnice, pomocná a záchranná lana a hadice B 65 o délce 20 m.

Pravá roleta je vybavena dvěma dýchacími přístroji Dräger PSS 3000 s náhradními tlakovými lahvemi o objemu 6 litrů a maskami, hadicovými koši, kombinovanou proudnicí, hadicovými klíči, přechody 75/52 a kulovým uzávěrem B.

V levé zadní roletě je umístěno nouzové ovládání žebříku, zakládací klíny, nádoba na písek a podložky pod podpěry.

V pravé zadní roletě je uložen rozdělený přejezdový můstek, který slouží ke snazšímu překonání vyšších obrubníků, dopravní kužely a podložky pod podpěry.

V obou zadních skříních jsou vyvedeny zásuvky pro LED světla, stejně jako na bocích schůdků pro výstup na horní skříň.

Osvětlení okolo vozu je řešeno LED světly v liště na roletách, pod každou podpěrou, na schůdcích na vrchu skříní. Zadní pracovní světla se rozsvěcují z kabiny řidiče. Vzadu jsou dále dvě světla oranžové barvy, která se ovládají z prostoru strojníka.

Chtěli bychom poděkovat firmě KOV Velim za zpracování a provedení repase žebříku a městu Horažďovice a krajskému úřadu Plzeňského kraje za financování.

www.sdhhorazdovice.estranky.cz
foto: Martin Kramer
Sdílet