Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejlepší sportovci se sjeli do Hradce Králové na Memoriál Josefa Romportla a Vlastimila Málka

Vítězem v běhu na 100 metrů s překážkami se stal domácí Jakub Paulíček, ve výstupu na věž skončil domácí závodník těsně pod stupni vítězů

Dne 21. srpna 2015 se na stadionu TJ Sokol a na Náplavce Eliščina nábřeží v Hradci Králové konal další ročník Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu.

Na letošní 41. ročník se sjelo na sedm desítek profesionálních a dobrovolných hasičů z České republiky, včetně tří sportovců ze Slovenska. Mezi českými závodníky nechyběli ti nejlepší v požárním sportu, kteří jsou držiteli řady národních i světových rekordů. Dnešní soutěž byla pro ně poslední přípravou před nadcházejícím mistrovství světa, které se uskuteční na začátku září v Petrohradu.

Memoriál zahájil ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. Ing. František Mencl. Soutěžící přišli podpořit představitelé Královéhradeckého kraje, státní správy a samosprávy a další hosté. Soutěžilo se tradičně ve dvou disciplínách: běhu na 100 metrů s překážkami a výstupu do 4. podlaží cvičné věže.

Běh na 100 metrů s překážkami (vyřazovací způsob) se vydařil domácím závodníkům a do semifinálových bojů postoupili hned tři. Finále bylo nakonec soubojem domácích Jakuba Paulíčka, Petra Mařana, Radka Šuby z HZS Zlínského kraje a Pavla Krpce z HZS hl. města Prahy. Z vítězství se nakonec radoval Jakub Paulíček v čase 16,51 s., na druhém místě se umístil Pavel Krpec a třetí Radek Šuba.

V kategorii nad 35 let zvítězil domácí Petr Mařan, na druhém místě skončil slovenský Viliam Štinčík z HaZZ Poprad a třetí příčku vybojoval Jan Hopp z HZS hl. města Prahy.

Ve výstupu do 4. podlaží cvičně věže (vyřazovací způsob) na Náplavce zvítězil a zároveň obhájil loňské prvenství v této disciplíně Kamil Bezruč z HZS Moravskoslezského kraje v čase 13,40 s. Na druhém místě skončil Jan Hopp z HZS hl. města Prahy v čase 14,57 s. a z třetí příčky se radoval Karel Ryl z HZS Moravskoslezského kraje. Domácí závodník Václav Novotný skončil těšně pod stupni vítězů na 4. místě.

Ve výstupu na věž byla také kategorie nad 35 let, ve které zvítězil Jan Hopp z HZS hl. města Prahy, druhý skončil Jaroslav Hrdlička z HZS Plzeňského kraje a třetí Viliam Štinčík z HaZZ Poprad. A zvláštní a speciální kategorií byla kategorie „zralých pánů“ s jediným závodníkem Janem Juřičkou z SDH Luká.

V roce 1973 došlo k tragickému požáru v podniku Československé automobilové opravny v Hradci Králové, při kterém zahynuli dva zasahující hasiči, Josef Romportl a Vlastimil Málek.

Tato událost byla důvodem pro vznik Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu jako trvalá vzpomínka na spolupracovníky a kamarády, kteří při výkonu svého povolání obětovali to nejcennější, své vlastní životy. První ročník se uskutečnil v roce 1975 a v současné době se jedná o druhou nejstarší soutěž pořádanou v České republice. Každoročně se na ni sjíždí ti nejlepší profesionální a dobrovolní hasiči nejen z České republiky, ale i ze Slovenska nebo Polska.

Memoriál se konal pod záštitou města Hradec Králové a za podpory Magistrátu města Hradec Králové, Povodí Labe s.p., České hasičské sportovní federace, Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR, Sportovního klubu hasičů Královéhradeckého kraje, Nadace ČEZ, společnosti AAA palety, HASPR-CZ, Futurum nákupní centrum a Českého rozhlasu Hradec Králové.

Sdílet