Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Memoriál záchranářů z Manhattanu 2017 se uskutečnil v Liberci, zúčastnila se padesátka závodníků

Tradiční závod hasičů, policistů a zdravotnických záchranářů s názvem Memoriál záchranářů z Manhattanu se v sobotu 16. září 2017 konal již po sedmnácté. Symbolického uctění památky obětí útoků z 11. září 2001 v New Yorku se zúčastnila padesátka závodníků.

Na jejich výkony se přijel podívat i bezpečnostní rada Hunter Martin z Velvyslanectví USA v České republice. Dějištěm soutěže byla, stejně jako v předchozích letech, výšková budova a přilehlé parkoviště sídla Libereckého kraje.

Závodníci se utkali v silovém víceboji a výstupu do 17. patra a 21. podlaží s plnou výbavou a v dýchacích maskách. V silovém víceboji překonávali dvoumetrovou bariéru, přesouvali závaží kovovou palicí, nesli těžkou figurínu po vyznačené trase, na čas sbalovali hasičské hadice a plnili další nelehké úkoly.

Během výstupu do výškové budovy na sobě měli hasiči výstroj a aktivní dýchací přístroje. V jiné předepsané výstroji závodili záchranáři a policisté. Ti končili výstup v 17. patře, kde následně záchranáři oživovali raněného a policisté beranidlem dvacetkrát uhodili do zavěšené pneumatiky.

Dvojice policistů, Stanislav Bárta a Petr Valášek, kteří skončili jako první, zvládli výstup za tři minuty a dvacet tři sekund. První dvojici záchranářů ve složení Michael Laufke a Jan Bartoš to trvalo čtyři a půl minuty. Vítězové z řad hasičů, Michal Stejskal a Pavel Dvořák, se mohou pochlubit časem šest minut a jedenáct vteřin.

Závod pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty jako tradičně pořádal Sbor dobrovolných hasičů Růžodol I ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje. Účastníky při slavnostním zahájení pozdravil také náměstek hejtmana MUDr. Přemysl Sobotka.

Vyhlášení výsledků se uskutečnilo v multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje. Ceny společně se zástupci hasičů předával i Hunter Martin, zástupce americké ambasády v ČR, který poděkoval za podporu vyjadřovanou memoriálem, ocenil nadšení všech závodníků i přátelskou atmosféru.

Bc. Žitná (Dědková) Markéta
www.kraj-lbc.cz
Sdílet