Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy HZS Libereckého kraje – 11. června

Územní odbor Česká Lípa: 1 událost, 1 prověřovací cvičení

Územní odbor Jablonec nad Nisou: 1 událost

Pálení klestu se vymklo kontrole
Pálení klestu v části Tepeře města Železný Brod, které bylo předem ohlášeno operačnímu a informačnímu středisku HZS Libereckého kraje, se ve středu 11. června 2008 krátce po 14. hodině vymklo kontrole. Oheň se rozšířil na mladý porost a klest v okolí a zasáhl plochu 20 × 30 metrů. K uhašení požáru byli vysláni profesionální hasiči z Jablonce nad Nisou, místní dobrovolní hasiči spolu s kolegy ze Železného Brodu. Oheň se hasičům podařilo úplně zlikvidovat až v půl čtvrté odpoledne.

Územní odbor Liberec: 4 události, 1 planý poplach

Územní odbor Semily: 3 události

V Rovensku pod Troskami shořela stodola i část přilehlého domu
Ve středu 11. června 2008 v 10:20 hod. byl na operační a informační středisko HZS Libereckého kraje ohlášen požár stodoly za místním kravínem v části Křečovice obce Rovensko pod Troskami. Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče z Turnova, Semil a dalších 5 jednotek dobrovolných hasičů okolních obcí Turnov, Mladějov, Lomnice nad Popelkou, Rovensko pod Troskami a Hrubá Skála s 6 cisternovými vozy.

Již při příjezdu prvních jednotek na místo požáru byla stodola o rozměrech 10 × 10 m zcela zasažena ohněm a požár byl již ve III. fázi hoření. Požár se rozšířil i na přilehlý rodinný dům. Hasiči se soustředili na ochranu nezasažené části domu. Uvnitř domu nasadili k hašení 3 vodní proudy. V domě nalezli tlakovou dvoukilogramovou propan-butanovou lahev, kterou evakuovali z hořícího domu.

Hasiči zasahovali z důvodu značného zakouření v dýchací technice. K výměně lahví dýchacích přístrojů byl povolán i protiplynový automobil ze stanice Semily. Dobrovolní hasiči z Mladějova vytvořili stanoviště pro čerpání hasební vody na místním potoce Veselka. K čerpání vody použili plovoucí čerpadlo. Oheň se hasičům podařilo dostat pod kontrolu ve 13:21 hod. a zcela uhasit krátce po 14. hodině.

Při požáru shořela celá stodola o rozměrech 10 × 10 metrů ve tvaru „L“. Na přilehlém starším rodinném domě shořela střecha, vyhořelo 1. patro a poškozeno bylo vybavení domu. Ohněm byl poškozen majetek v hodnotě okolo 900 tisíc korun. Ve stodole byla králíkárna, v níž následkem žáru uhynulo 12 králíků. Příčina vzniku požáru je v šetření.

U Všeně se zřítil rogalista
Ve středu 11. června 2008 okolo půl deváté večer se zřítil rogalista do pole s řepkou u obce Všeň na Turnovsku. Operační středisko HZS Libereckého kraje bylo požádáno o poskytnutí technické pomoci a na místo vyslalo profesionální hasiče ze stanice Turnov.

Hasiči na místě prohledali pole s řepkou a našli zraněného muže. Poté pomohli muže naložit záchranářům zdravotnické služby do vakuových nosítek a přenést ho do vrtulníku letecké záchranné služby, který zraněného transportoval do nemocnice.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje

-kow-

Sdílet