Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velitele hasičů z elektráren Tušimice a Prunéřov těší pololetní nula ve statistice požárů

Profesionální hasiči z elektráren Tušimice a Prunéřov Skupiny ČEZ absolvovali během prvního pololetí letošního roku 102 výjezdy. Tušimičtí vyjížděli v 20 a prunéřovští v 82 případech. V rámci Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje (IZS) zasahovali přitom dvakrát.

Oba výjezdy mimo elektrárnu mají na svém kontě prunéřovští kolegové. Jednou vyjížděli k nedaleké dopravní nehodě na silnici I/13 a podruhé k požáru travního porostu, Vzhledem k tomu, že prunéřovská dvojka prochází komplexní obnovou, mají i poměrně vysoký počet asistencí a dohledů při práci s otevřeným ohně

říká Luboš Lorenz, velitel Pobočné stanice požární ochrany Elektráren Tušimice a Prunéřov.

Ostatních zásahů, spočívajících v nejrůznější technické a technologické pomoci, včetně planých poplachů bylo osmatřicet. Dvakrát pak vyjížděli poskytnout předzdravotní pomoc kvůli náhlé nevolnosti na pracovišti.

Vzhledem k tomu, že je již Elektrárna Tušimice po modernizaci, měli zde profesionální hasiči podstatně méně práce než jejich kolegové v Prunéřově. Pouze v jednom případě asistovali u prací s otevřeným ohněm, stejně tak jednou poskytovali předzdravotní pomoc při náhlé nevolnosti na pracovišti.

Technické a technologické zásahy byly čtyři, ostatní zásahy, vesměs plané poplachy, nás zaměstnaly dvanáctkrát. Co je ovšem hlavní, ani jednou jsme nemuseli vyjíždět k požáru. V tomto případě mají obě elektrárny ve statistice nulu,

dodal spokojeně Luboš Lorenz.


Nedílnou součástí pracovních povinností hasičů byla i zvýšená kontrolní činnost. Jak v Prunéřově, tak i Tušimicích se zaměřili hlavně na kontrolu dostupnosti příjezdových komunikací k různým technologickým celkům. O všech pracích s otevřeným ohněm pak musely v předstihu vědět i požární hlídky složené ze zaměstnanců elektráren.

Toto preventivní opatření má smysl v tom, že pak o tom víme včas i my. Pokud by ovšem někdo škrtnul sirkou a elektrický protipožární systém by nám nahlásil poplach, okamžitě bychom nechali zastavit práce až do vyřešení případu,

vysvětlil Luboš Lorenz smysl prevence.

Další kontroly se pak zaměřily na veškeré kabelové kanály a kompletně celé zauhlování včetně šikmých mostů.

Samozřejmostí byla během prvního pololetí různá školení a cvičení. Některá se přitom námětově opakují, neboť se jedná o zabezpečení stěžejní technologie nezbytné pro chod elektráren.

Vzhledem k tomu, že v případě nutnosti zasahujeme i na Vltavské kaskádě, kde má Skupina ČEZ vodní elektrárny, máme za sebou i součinné cvičení ve Štěchovicích, jehož se ještě zúčastnili kolegové z Elektrárny Mělník a profesionální hasiči ze středních Čech.

Zde jsme si vyzkoušeli nejen pokládání norných stěn přes Vltavu, ale i nový transportér Mercedes Sprinter, který je vybaven právě k zásahům na vodě, a to včetně tažného zařízení pro náš motorový člun,

uzavřel velitel elektrárenských hasičů.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy
Sdílet