Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Série žhářských útoků na Břeclavsku byla objasněna, od září roku 2013 zažehl dobrovolný hasič devět požárů

Usnesením o zahájení trestního stíhání skončilo prověřování, na němž intenzivně spolupracovali kolegové z břeclavského obvodního oddělení a služby kriminální policie a vyšetřování. Z přečinu poškození cizí věci jsme obvinili 26letého muže, kterého viníme z devíti žhářských útoků.

První požár z této řady jsme zaregistrovali již v září 2013, kdy na poli u Moravské Nové Vsi začal hořet stoh slámy. Další výjezd hasičů na sebe nenechal dlouho čekat. Ve vedlejší obci Týnec někdo zapálil plastové kontejnery. Obdobných případu jsme právě v Týnci a Moravské Nové Vsi zaznamenali až do března letošního roku celkem devět. Při šetření bylo zřejmé, že se jedná o úmyslná zapálení, ale chyběly nám důkazy směřující ke konkrétní osobě.

Osudným měsícem se pro žháře stal až letošní březen, kdy zapůjčeným vozidlem přijel na pole k obci Týnec a snažil se zapálit vyschlou trávu. Plán mu tentokrát nevyšel. Z místa musel rychle odjet, protože byl vyrušen náhodnými kolemjdoucími, kteří některé poznatky uvedli policistům. A tak se začalo odvíjet rozplétání žhářských případů.

Díky výborné práci zkušených kolegů z obvodního oddělení se podařilo postupně objasnit celou sérii požárů, kterou měl pyroman na svědomí. Vytipovaná místa podpaloval vždy ve večerních či nočních hodinách a většinou se před samotnou akcí nezapomněl posilnil alkoholem. A co všechno zapaloval? Jednalo se o stohy slámy, kontejnery, ale také chatu či stodolu.

Dokonce podpálil papírové kartony u nákladové rampy prodejny, kdy se požár rozšířil až k budově obchodu. Jen v tomto případu vznikla škoda přes 300 tisíc korun. Celkové následky jsou však daleko vyšší – při sečtení částka přesáhla jeden milion dvě stě tisíc korun.

Zbývá pouze doplnit motiv. Jak sám obviněný muž uvedl, patří mezi dobrovolné hasiče, a tak se snažil o navýšení počtu výjezdů. Ochotně se pak zúčastnil hašení požárů, které sám založil. K ucelení zprávy lze uvést, že za přečin poškození cizí věci mu může soud uložit až tříletý pobyt za mřížemi.

por. Mgr. Kamila Haraštová
Policie ČR
Sdílet