Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na umělém kanálu u Českých Budějovic vyvrcholil výcvik hasičů na divoké vodě

Na umělé slalomové dráze v Českém Vrbném dne 12.6. vyvrcholil výcvik práce na divoké vodě, který prodělává dvacítka příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR. Tento pětidenní kurz, na který se sjíždějí hasiči z celé republiky, organizuje Odborné učiliště požární ochrany Borovany (okres České Budějovice).

Kurzy práce na divoké vodě děláme již pět let, každoročně je jich několik. Máme k tomu optimální podmínky, potřebné čluny, výstroj, prostory k jejímu sušení a hlavně je nedaleko plavení kanál," vysvětluje ředitel učiliště plk. Ing. Miroslav Vít.

Kromě dokonalého zvládání plavidla na divoké vodě účastníci kurzu pod dohledem zkušených lektorů Vodní záchranné služby Českého červeného kříže trénují také poskytování první pomoci, efektivní používání lanové techniky a záchranných prostředků pro práci na vodě a samozřejmě také samotnou záchranu tonoucích z divoké vody – přímo plavajícím záchranářem, vytažení tonoucího na raft nebo záchrana s pomocí házecího pytlíku, který záchranář na břehu hodí tonoucímu a vytáhne ho na břeh.

Ne nadarmo se tvrdí, že tento kurz je u hasičů nejoblíbenější. Zřetelně je vidět, že když se na něj někdo hlásí, tak je to z neskrývaného zájmu. Čtyři nebo šest lidí ve člunu a každý odjinud musí sladit každý záběr pádlem. Vše je pro ně nové. Učí se zvládnout situace, které mohou nastat např. při záplavách. Je vidět, že nyní na závěr tohoto výcviku jeho účastníci ovládají raft mnohem lépe a jistěji než na počátku," hodnotí hasiče Jaromír Loskot, zkušený instruktor Vodní záchranné služby Českého červeného kříže, který s kolegou výcvik vede.

Záchrana osob z vody patří bohužel mezi poměrně časté úkoly jednotek požární ochrany. Například v roce 2007 zasahovaly jednotky požární ochrany u celkem 190 případů, kdy bylo nutné vyhledávat nebo zachraňovat osoby z vody. Hasiči mají s těmito typy zásahů bohaté zkušenosti, zejména během povodní, kdy hasiči musí na záchranu osob často využít i vrtulník.



kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
HZS ČR



-swo-

Sdílet