Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příslušníci HZS Jihomoravského kraje absolvují certifikaci v oblasti záchrany zavalených osob z výkopů

Jihomoravští profesionální hasiči usilují o mezinárodní certifikaci v záchraně zavalených osob z výkopů. Akce se koná pod drobnohledem odborných instruktorů a lektorů z Fire and Rescue Service Lincolnshire z Velké Británie.

Záchrana zavalených osob z výkopů patří k nejnáročnějším a nejrizikovějším činnostem, se kterými se může hasič setkat. Jedná se o fyzicky a psychicky velmi náročnou záchranu, při které se využívají speciální technické prostředky a netradiční postupy.

Protože se na území Jihomoravského kraje setkáváme s těmito druhy zásahů pravidelně, věnujeme se této oblasti dlouhodobě. Vybraní příslušníci pravidelně absolvují praktické výcviky, kde nacvičují společné postupy, hledají nejvhodnější řešení, ale také si vyměňují cenné praktické zkušenosti z reálných zásahů.

Nejnovější poznatky a přehled o moderních trendech v záchraně osob z výkopů získávají někteří naši příslušníci zahraničními stážemi a praktickými výcviky s nejlepšími kolegy z Evropy a USA.

Završením několikaleté tvrdé práce je současně probíhající náročná certifikace v uvedených činnostech. Tu pro HZS Jihomoravského kraje zajišťují odborní instruktoři a lektoři z Fire and Rescue Service Lincolnshire z Velké Británie.

Certifikace nezávislými odborníky je pro HZS Jihomoravského kraje důležitá. Má za cíl ověřit správnost naší dosavadní práce, našich postupů, používaných technických prostředků, způsobu zaměření odborné přípravy v této oblasti a především prověřit schopnosti našich příslušníků nalézt správná řešení, pracovat koordinovaně, efektivně a maximálně bezpečně při záchraně osob z výkopů.

Tito nezávislí odborníci mají vysoký profesní kredit vyplývající z jejich praktických zkušeností ze zásahů tohoto typu po celém světě v důsledku živelních katastrof, mj. z Pákistánu, Turecka, Haiti, Japonska ap. Jsou dlouholetými členy USAR (Urban Search and Rescue) týmu Velké Británie. Jsou držiteli mnoha osvědčení potvrzující jejich odbornou úroveň a opravňující certifikovat uvedené činnosti. Své kolegy hasiče cvičí a certifikují po celém světě.

Akce probíhá v Areálu pod Hády v Brně, kde jsou ideální podmínky pro navození reálných scénářů záchrany osob.

plk. Ing. Václav Kovář
vedoucí oddělení IZS a služeb
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet