Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Poličských strojírnách došlo k explozi, lehce popáleny jsou dvě osoby

Do areálu Poličských strojíren do Poličky vyjížděly hasičské jednotky ve středu 9. září v 7.33 hodin. Na místo bylo povoláno 8 hasičských jednotek (profesionální z Poličky a Svitav a dále dobrovolné z Poličky Pomezí, Bystrého, Oldříše, Korouhve a Jedlové).

Uvnitř objektu došlo k silné explozi a následnému požáru. Plameny i černý dým byly podle svědků vidět ze širokého okolí.

Poličské strojírny se mimo jiné specializují v oblasti munice a trhací techniky.


Aktualizace 14.09.2015
S ohledem na vzniklou škodu v současné době prověřuje PČR nejen podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti, ale také podezření ze spáchání zločinu obecného ohrožení z nedbalosti. Práce na místě činu byla ukončena. Příčiny a okolnosti případu jsou nadále ve vyšetřování.


Padesátka hasičů ihned po příjezdu nasadila potřebné proudy vody k likvidaci požáru haly po explozi. Požár se velmi rychle šířil i na nedaleký les. Hasiči postupně dohasili všechna ohniska v lese a soustředili se zejména na požár v hale o rozměrech přibližně 100 × 50 m. Střecha haly při explozi odletěla více než 50 m od haly do lesa. Kontejnery z haly byly rozmetány po okolí v okruhu zhruba 200 m.

Na místě byli lehce popáleni dva zaměstnanci. Dle informace náměstka výroby Poličských strojíren došlo k explozi asi 320 tun střelného prachu. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 8.23 hodin a zcela byl zlikvidován v 10.44 hodin. Proveden byl závěrečný průzkum a na místě zůstává na dohlídku jednotka dobrovolných hasičů z Pomezí. Na místo se dostavil pyrotechnik Policie ČR.

Příčiny exploze jsou nyní vyšetřovány. Škoda byla předběžně vyčíslena na 25 milionů korun.

09.09.2015 17:00

Před 17. hodinou došlo k aktivaci jednotky Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR z Hlučína.

Jak sdělil zastupující tiskový mluvčí záchranného útvaru Hlučín Lukáš Kmec, na místo zásahu vyjíždí technika AJ Mercedes Actros 240 HK, VEA Toyota Hilux a souprava tahače s podvalníkem (MAN + Nooteboom), která převáží zemní stroj CAT 329E. Ten je vybaven demoličním náčiním.

Jednotka přepraví techniku na místo mimořádné události ještě během středečního večera a nasazena bude od čtvrtečních brzkých ranních hodin vzhledem k okolnostem zásahu a také z bezpečnostních důvodů.

10.09.2015 09:00

Úderem sedmé hodiny ranní čtvrtečního dne byl zahájen průzkum v areálu Poličských strojíren. Statik zakázal vstup do trosek, které zůstaly po včerejším „výbuchu“.

Příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín od osmé hodiny ranní odklízejí cestu, aby se dostali na pravděpodobné místo události.

Během dne budeme odklízet i střechu, která hrozí zřícením, statik do těchto míst nikoho nepustí. Trosky se musí odstranit, aby kriminalisté s pyrotechnickou službou mohli prohledat místo události,

uvedl zastupující tiskový mluvčí záchranného útvaru Hlučín Lukáš Kmec.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet