Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na stanice ve Frýdku-Místku a Třinci přišly dopoledne i rodiny s dětmi

Den otevřených dveří na dvou stanicích HZS Moravskoslezského kraje v okrese Frýdek-Místek využili v pátek 13. 6. 2008 – v rámci celorepublikového Dne požární bezpečnosti – nejenom žáci mateřských a základních škol, ale i rodiny s dětmi. Jen během pátečního dopoledne přišly na stanice ve Frýdku-Místku a Třinci téměř tři stovky malých a velkých návštěvníků.

Například ve vstupu stanice Frýdek-Místek vítal všechny zájemce o život a techniku hasičů zelený dráček Hasík, který malým dětem nabízel bonbóny. Dráček Hasík je maskotem a logem dlouhodobého preventivního programu pro školáky hlavně v Moravskoslezském kraji, kdy je zábavnou formou opakovaně vyučují sice ve třídách, ale mimo školní lavice především profesionální a dobrovolní hasiči (www.hasik.cz).

Při prohlídce obou stanic měli lidé možnost udělat si přesnější obrázek o náročné práci profesionálních hasičů a také si podrobně prohlédnout vybavení jednotlivých zásahových vozidel, vedle toho samozřejmě i vybavení hasiče při zdolávání požárů – zásahový oblek, masku, přilbu a dýchací přístroj.

Nejčastější otázky malých i velkých návštěvníků se zaměřily na možnosti dosahu hasičského žebříku a dalších vozidel, jak dlouho to hasičům trvá, než vyjedou k zásahu, a jak se stát hasičem.

Návštěvníci měli k dispozici vystavené letáky, např. Ochrana před povodněmi, Požáry motorových vozidel – vozidel LPG, Aby doma nehořelo a mnoho dalších. Na stanici Frýdek-Místek byl vytvořen kout krizového a havarijního plánování a ochrany obyvatelstva, kde se od příslušníka HZS a z informačních nástěnek a promítaných filmů návštěvníci mohli dozvědět více informací například o varovném signálu, postupu při evakuaci, obsahu evakuačního zavazadla či o chování při různých mimořádných událostech.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet