Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský víceboj ve Vratimově vyhrál Šindelka

Profesionální hasič Jan Šindelka z Prostějova zvítězil v soboru 14. 6. 2008 ve Vratimově (okres Ostrava) ve třetím ze čtyř závodů o Pohár ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v hasičském víceboji TFA (Toughest Firefighter Alive= Nejtvrdší hasič přežije). V „nejkratším" ze čtyř závodů dosáhl času 2:22 minuty a připíše si 20 bodů do pohárové tabulky závodníků do 40 let.

(Pořadí po dvou závodech TFA Hartaman a TFA Štramberská trúba zde: http://www.hzsmsk­.cz/index.php?ID=1169)

Druhý skončil o dvě sekundy horším časem Jaroslav Zehnálek z Přerova (16 bodů), třetí (o pět sekund) doběhl stejně jako před dvěma týdny ve Štramberku Tomáš Melčák z HZS MSK z Ostravy/Štram­berku (14 bodů), který na rozdíl od jejich plichty na trúbě (zřejmě nejtěžší pohárový závod) tentokrát porazil 4. v cíli Martina Hrušku ze Zlína (HZS Zlínského kraje – 12 bodů) o půl sekundy.

I tak Martin Hruška dostihl se 40 body (14 + 14 + 12 bodů) v pohárové tabulce Michala Moura z Rakovníka (20 + 20 bodů), který ve Vratimově nestartoval. Rozhodne poslední závod. Čtvrtý závod, kterým kvalitně obsazený Pohár ředitele HZS MSK v TFA 2008 vyvrcholí, se koná „až" 14. září v Ostravě – TFA radniční věž – klasicky s výběhem na osmdesátimetrovou věž Nové radnice. Do pohárových tabulek se započítají tři nejlepší výsledky ze čtyř závodů.

Na start ve Vratimově se postavilo 60 borců v plné zásahové výbavě, včetně zapnuté dýchací techniky, z toho 3 v kategorii B nad 40 let (obě kategorie jsou společné pro profesionální, dobrovolné a podnikové hasiče). Jejich pohárové výsledky a kompletní pohárová tabulka kategorií A a B po třech závodech budou známy nejdříve v pondělí.

Popis trati TFA Vratimov CUP (z propozic na www.tfa-czech.cz)): 

Po startu soutěžící rozvine libovolným způsobem na vyznačenou vzdálenost dva proudy B, každý složen ze 3 hadic B zakončený proudnicí. Následuje překonání dvoumetrové bariéry libovolným způsoben. Pro překonání bariéry se nesmí využít boční ocelová konstrukce překážky. Soutěžící pokračuje k „hammerboxu", kde provede 60 úderů 10 kilogramovým kladivem. 30 do horní desky boxu a 30 do desky spodní. Poté po žebříku vystoupí na plošinu lešení cca 4 m nad zemí a pomoci lana vytáhne na plošinu 20 kilogramové závaží, které vyzvedne přes zábradlí plošiny a odstaví jej na plošině. Při sestupování z lešení není dovoleno na zem ze žebříku seskakovat. Následuje výstup po schodišti do třetího podlaží budovy hasičské zbrojnice. Soutěžící při výstupu nese 2 kusy hadice C upevněné na popruhu a proudnici. Proudnici odloží ve třetím podlaží na určené místo a zazvoní na zavěšený zvon. Hadice snese zpět a odloží před budovou do vyznačeného prostoru. Na posledním úseku trati soutěžící přemístí po dráze dlouhé cca 35 m figurínu o hmotnosti 80 kg (úchopem obouruč zezadu – zákaz za nohy, hlavu apod.).

Měření času je ukončeno poté, co soutěžící i celá figurína překoná cílovou čáru. Celá trať má pevná asfaltový povrch (vnitřní schodiště budovy lino a dlažba). Soutěžící nastoupí na start kompletně ustrojen s nasazenou maskou dýchacího přístroje.

Výsledky naleznete v příloze

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-

Sdílet
Přiložené soubory
V+Żsledkov+ę listiny TFA Vratimov CUP 2008.xls zobrazit online XLS 37 kB