Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vojenští záchranáři na akci Bahna 2008

Na letošním Dni pozemního vojska Bahna 2008 vojenští záchranáři z Rakovníka ukázali své schopnosti.

Jednu z posledních možností prezentace svých schopností využili vojenští záchranáři ze 154. záchranného praporu AČR Rakovník. Na letošním Dni pozemního vojska Bahna 2008 předvedli kombinovanou dynamickou ukázku.

154. zpr na akci Bahna 2008

Vše začalo přivoláním hasičského záchranného družstva k dopravní nehodě dvou osobních vozidel, které narazily do domu, jenž se v důsledku nárazu zřítil. Jeden z řidičů zůstal zaklíněn ve vozidle a hrozilo nebezpečí, že i pod troskami domu uvízli lidé.

Po průzkumu místa události bylo požádáno o posilové jednotky a na místo byla vyslána Tatra 815 6×6 VVN s vyprošťovacím zařízením a technickým vybavením, Tatra 815 UDS 214 s hydraulickými kleštěmi k odklízení trosek, UAZ 469 s pneumatickým kladivem Pionjär a zdravotnický Land Rover.

Po vyproštění a záchraně osob došlo na místě k požáru jednoho z havarovaných osobních vozidel. K uhašení požáru vyrazil speciální požární tank SPOT-55, který svůj úkol splnil.

Záchranný prapor v Rakovníku bude na podzim přeměněn na ženijní prapor a bude při něm vytvořena samostatná záchranná rota. Svůj statut vojenského záchranného útvaru však jednotka (stejně jako všechny ostatní současné záchranné útvary) ztratí.

-kow-

Sdílet